Fra 1. desember til nå har If alene mottatt melding om rundt 50 sykkeltyverier på landsbasis. Forrige vinter fikk If inn 95 sykkeltyverier i perioden desember til og med februar, mens det i samme periode vinteren 2015-2016 bare ble meldt inn 39 stjålne sykler til selskapet. Pilen har pekt oppover hele veien.
Korona er én av årsakene til at sykkeltyveriene går opp i vinter, påpeker forsikringsselskapet.
– Med anstrengt smittesituasjon i flere byer, unngår mange kollektivtrafikken og finner frem sykkelen. Terskelen for å bli vintersyklist har nok vært lavere for flere denne vinteren enn før, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Milde vintre og flere vintersyklister fører til flere sykler ute i bruk, og dermed også lettere tilgang på noe å stjele for sykkeltyvene.
Dyre sykler er ettertraktet hos tyvene. Nå er nesten hver fjerde sykkel som blir meldt stjålet til If en elsykkel. De siste to-tre årene har salget av elsykler i Norge nærmest eksplodert, og det finnes dermed mange nye elsykler der ute med høy verdi.
– Det er tydelig at elsykkel enkelte steder har blitt populært å bruke til og fra jobb eller skole hele året, og at tyvene har fått med seg dette, sier Clementz.
Hvert år skjer det rundt 10.000 sykkeltyverier som blir meldt til forsikringsselskapene i Norge, viser statistikk fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Antallet faktiske sykkeltyverier er høyere, siden en god del hverken blir meldt til politi eller forsikringsselskap av ulike årsaker.
Sigmund Clementz anbefaler å bruke en – eller to – solide sykkellåser som ankres fast i noe som ikke kan flyttes.
– Tenk også over hvor du setter fra deg sykkelen. Hvis det er mange folk som passerer hele tiden, stresser det som oftest tyven. Tar du med deg sete eller andre deler, gjør du dessuten sykkelen din mindre attraktiv, sier Clementz.
FLERE SAKER
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass
Vil ha bedre forutsigbarhet for HV-soldatene
Nye krav: Nå skal vi kildesortere mer på jobben