22. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Direktør i Justervesenet, Geir Samuelsen

Direktør i Justervesenet, Geir Samuelsen, stiller gjerne klokka si en time fram mot sommeren på søndag. Han mener koronatiden har vart lenge nok.

Til helgen er det ut med koronatid – inn med sommertid

Etter et veldig spesielt år ser nok de fleste fram mot lysere tider. Og natt til søndag 28. mars kommer sommertiden, for da stilles klokka én time fram.
Annonse

En av Justervesenets mange oppgaver er å sørge for at den norske tiden, representert ved fire atomklokker i Justervesenets tidslaboratorium, bidrar til verdens offisielle tid. Vanligvis ligger Norge en time foran koordinert universaltid (UTC+1), men fra søndag blir det to timer (UTC+2).

Akkurat dette holder Justervesenet styr på, for at andre skal slippe. Dermed er anbefalingen fra direktøren klar:

Annonse

– Tid er ferskvare, fyll den med det som gjør deg glad. For eksempel å glede seg litt ekstra til sommeren, det går faktisk mot lysere tider.

Næringsminister Iselin Nybø (V) har ansvar for Justervesenet, og dermed over Norges tid. Hun vil gjerne skru tiden fram:

– Mange er med god grunn lei av hjemmekontor, hjemmeskole, stengte restauranter og pandemi. Nå rykker vi én time nærmere målstreken, men jeg skulle ønske jeg kunne skru tiden enda mer fram, sier næringsministeren.

Visste du at verdens tid ikke er én super klokke? Men at den lages av mange supre atomklokker.

Hva er sommertid?
Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig.

Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980.

For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 02.00 (UTC +1 time) siste søndag i mars og slutter kl. 03.00 (UTC + 2 timer) siste søndag i oktober.

Del:
Annonse