Kulturhovedstaden Vestfossen viser nå frem sine særegenheter, sjel og egenart digitalt. Fra å være maktsenter for vikinger på 800-tallet, senter for trelasteventyret på 1800-tallet, hegner de nå om historien og gjør den mer tilgjengelig. Nå levendegjør de historiene på en helt ny måte og med audioguide er tilbudet tilgjengelig hele døgnet.
Grendeutvalget var samlet utenfor stasjonen i Vestfossen torsdag ettermiddag. Her fikk de se og høre hva den nye appen kunne by på av lokalhistoriske godbiter. Den ble nemlig ferdig litt ut på natten til torsdag og kan med det kalles rykende fersk.
Det er lokale krefter med Petter Anthon Næss som en prosjektleder, som står bak utviklingen av appen. En av dem som har lagt ned et stort arbeide i å samle bildemateriale til denne appen, er Bjørn Kristoffersen – ofte omtalt som «Vestfossens egen hoffotograf». Historiefortellingen skjer ved hjelp av en profesjonell oppleser, men innholdet er kvalitetssikret av lokalhistoriker Bent Ek.
Det er selskapet Voice of Norway som har utviklet selve konseptet, som en rekke steder og byer har tatt i bruk. Nå skal løsningen presenteres for kommunestyret førstkommende onsdag. For det er kommunens tilskudd på 205.000 kroner som har gjort det mulig med en slik lokalhistorisk app i Vestfossen.
Det kommer mer
Nå er det lagt inn tre ruter du kan gå og se og høre historien til. Men det kommer mer om ikke lenge. Denne appen skal utvikles hele tiden, og det vil bli lagt inn mindre videosnutter som presenterer de enkelte stedene i Vestfossen.
Pr. nå er det en for sentrum, Fossesholm og det som kalles kulturlandskap. Den turen går fra sentrum opp mot Fredfoss og de tilbudene som finnes der.
Under presentasjonen torsdag ble det også opplyst at appen og virkningen av den skal vurderes til høsten. Dette er nemlig et prosjekt som skal gå over to år, og som Grendeutvalget håper kommunen vil overta eierskapet av etter hvert.
Det er også et mål at mer av teksten skal leses inn av lokale stemmer med «riktig» dialekt. På den måten får flere et eierforhold til appen og kan bruke den sammen med både gjester og tilreisende. Det er også et mål om at skolene i kommunen kan bruke den for å lære mer om historien til Kulturhovedstaden.
Merking av løyper
Det jobbes nå med å få laget et merkesystem som gjør at du kan skanne en QE-kode for å komme i gang på rett sted. Men appen er GPS-styrt og vil bytte tema etter hvert som du flytter deg rundt. Det kan også bli lagt inn aktiviteter i en punktjakt etter modell fra den mer kjente stolpejakten rundt om i landet.
Du kan lese mer om den nye appen HER
FLERE SAKER
Hokksund Byutvalg vil ta en aktiv rolle for lokalsamfunnet
Trafikkulykke på Gamle Kongsbergvei – to skadet
O helga natt – for en julekonsert