Avdødes vilje er beskyttet ved lov, men vet vi ikke hva den avdøde ønsket, er det opp til nærmeste familie å ta avgjørelsen om donasjon.
I hele 32 prosent av tilfellene så langt i år, har svaret vært negativt. Til sammenligning var tallet 26 på samme tid i fjor, og har ligget på mellom 15 og 24 prosent siden våren 2017.
– Dette synes vi er bekymringsfullt. Det er vanskelig å si nøyaktig hva dette skyldes, men på et generelt grunnlag vet vi at det kan bli et nei når familien ikke kjenner til avdødes ønske, og er redd for å velge «feil», sier Aleksander Sekowski i Stiftelsen Organdonasjon.
Jo lavere nei-prosent, jo flere liv kan reddes. Trenden er at nordmenn blir stadig mer positive til organdonasjon, men i løpet av fjoråret har antallet som sier ja, gått noe tilbake. Samtidig fortsetter antallet nordmenn som venter på et nytt organ å øke. 511 pasienter står nå på den livsviktige ventelisten.
Så langt i år har 50 donorer gitt organer til 201 pasienter. Dette er omtrent som på samme tid i fjor, da 49 donorer ga et organ eller flere.
– Vår oppfordring er: Fortell dine nærmeste om ditt standpunkt, og fyll ut Donorkort på helsenorge.no. Da er familien litt mer forberedt, i tilfelle donasjon skulle bli aktuelt, sier Sekowski.
Fakta
Stiftelsen Organdonasjon jobber for å bedre tilgangen på organer for transplantasjoner, ved å informere befolkningen om hva organdonasjon er, og ved å formidle hvor viktig det er at vi alle tar stilling til organdonasjon mens vi lever. De jobber også opp mot helsevesen og myndigheter for å sikre at nødvendige ressurser stilles til disposisjon for å redde liv.
FLERE SAKER
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass
Vil ha bedre forutsigbarhet for HV-soldatene
Nye krav: Nå skal vi kildesortere mer på jobben