Mandag kveld var det duket for den offisielle åpningen av den nye plasseringen til steinmonumentet eller skulpturen som kom til Øvre Eiker i 1992. Nesten 30 år etter har «Blå katedral» fått sitt trolig siste hvilested i Skriverparken like nedenfor Nøstetangen norsk glassmuseum i Hokksund.
I regi av leder for Nøstetangens venner, Kjell Bjørndalen, var tidligere rådmann, Jostein Barstad og tidligere leder for Eiker Kunstforening, Turid Fosshaug Stokke invitert til å overvære åpningen. De var begge sentralen krefter for å få «Blå katedral» og flere andre kunstverk til Hokksund sentrum på begynnelsen av 90-tallet.
Kunsten var både populær og omdiskutert, noe Jostein Barstad som daværende rådmann klart fikk høre «på gata» i Hokksund. Det meste av kunsten forsvant etter hvert, men det 22 tonn tunge steinmonumentet ble stående – helt inntil i år. Da ville nåværende kommunedirektør få den flyttet slik at plassen foran rådhuset kan oppgraderes sammen med resten av rådhusets inngangsparti og basseng.
Gave fra kommunen
«Blå katedral» er gitt som en gave til museet fra kommunen. Dette for å frigjøre plassen den tok på rådhusplassen, og ifølge kommunale dokumenter for å slipe ansvaret med å holde den vedlike for ettertiden.
Takket være flere lokale krefter ble de syv delene flyttet og montert på en plate av betong i Skriverparken. Her er den blitt lyssatt og er blitt et vakkert skue – spesielt i mørket. Derfor var selve innvielsen sent mandag kveld for at alle skulle se hvordan dette var blitt.
Det var ordfører Knut Kvale om fikk æren av å slå på lysene, selv om en liten glipp gjorde at de kom på av seg selv litt før programmet.
Om «Blå katedral»
Kunstneren som har laget skulpturen er tsjekkeren Andrej Rudovski . Den er laget i Tjølling i Vestfold på et symposium i 1990. Den symboliserer de sju delene eller områdene Tsjekkoslovakia besto av før krigen som medførte deling i Tsjekkia og Slovakia. «Blå katedral» ble plassert på rådhusplassen i 1992 i forbindelse med Eiker kunstforening sin første skulpturutstilling.
Rudovski reiste hjem til Tsjekkia etter symposiet og kunstverket ble stående. Kunstforeningen hadde dialog med ham noen år senere, uten at det medførte at han hentet kunstverket sitt. Siden har ingen hørt fra ham og vi har heller ikke kjennskap til hvor han befinner seg eller om han er i live. Ingen har heller gjort krav på hans vegne, skriver kommunen i sitt saksfremlegg da det ble bestemt høsten 2020 å donere skulpturen til Nøstetangen.
FLERE SAKER
Hokksund Byutvalg vil ta en aktiv rolle for lokalsamfunnet
Trafikkulykke på Gamle Kongsbergvei – to skadet
O helga natt – for en julekonsert