23. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange bruker vedovn i tillegg til panelovnene nå. Det vises også i antallet brannutrykninger fra 1. desember frem til i dag. (Foto: If)

Rekorddyr strøm: Sterk økning i branner i desember

Rekordhøye strømpriser bidrar til nesten en dobling av branner knyttet til vedovner, peiser og skorsteiner de siste ukene.
Annonse

Hittil i desember har brannvesen over hele Norge hatt over 214 utrykninger til skorsteinsbranner. I fjor var tallet i samme periode 137 utrykninger. Det viser fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Denne vinteren er spesiell fordi strømmen er så dyr. Mange fyrer derfor med ved for å spare på strømregningen. Rå ved og dårlig trekk er årsaker som går igjen ved pipebrann, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Annonse

I begynnelsen av november advarte If om at kostbar strøm denne vinteren kunne føre til flere branner knyttet til ildsteder og piper.

Antenner lett
– Akkurat nå er det mange som bruker vedfyring som tillegg til panelovnene. Hvis skorsteinen ikke har vært ettersett og feiet på en stund, kan den skjule en brannfelle: Beksot. Dette er et slags tjærelag som bygger seg opp på veggene inni skorsteinen og kan antenne. Denne beksoten må feieren frese vekk med en spesialmaskin, sier Clementz.

Beksot antenner lett. Den kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100 grader celsius. Hvis en slik brann oppstår, kan den utvikle temperaturer opp mot 1.300-1.400 grader.

Ring brannvesenet!
Dersom du skulle oppdage pipebrann, er det svært viktig å ringe brannvesenet for å få slukket den.

– Pipebrann er ikke noe du slukker selv. Vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, understreker kommunikasjonssjefen i If.

Dette er beksot
• Beksot er et hardt og blankt sotbelegg som dannes i pipa når forbrenningen ikke er god nok.

• Det er svært viktig å feie pipa med jevne mellomrom. Hvor lang tid det bør gå mellom feiingene, avhenger av bruken av ildstedet.

• Beksot kan ta fyr ved temperaturer ned mot rundt 100 grader. Under pipebrann kan det bli temperaturer opp mot 1.300-1.400 grader

• Rått brensel og for liten trekk bidrar til bek på innsiden av pipa. Årsaken er at temperaturen ikke blir høy nok til å få til en fullstendig forbrenning av røykgassene fra ovnen.

• Beksot er den mest brennbare typen sot. Mye beksot i skorsteinen fører derfor til stor fare for pipebrann.

Slik fyrer du riktig
• Ha god trekk, tørre vedkubber og skikkelig fyr.
• Juster heller trekken mer ned når veden har tatt ordentlig fyr.
• Pass på at veden bør brenne bedre enn bare å ulme.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Del:
Annonse