For tredje år på rad slo Gatelagene sine egne rekorder. Uansett hvilke tall du kikker på funderer dette arbeidet for mennesker med rusrelaterte utfordringer:
• Vi er nå 28 aktive gatelag (6 flere enn 2020)
• 1.054 spillere ble registrert på trening (rundt 300 flere enn 2020)
• 96 kom ut i lønnet arbeid (43 flere enn i 2020)
• 35 begynte på skole / utdanning (1 flere enn 2020)
• 72 kom ut i arbeidstreningsprosjekter (28 flere enn i 2020)
– Legger vi til at 2020 slo den forrige rekorden fra 2019 ganske så grundig, sier det mye om hvordan aktiviteten øker, kvaliteten styrkes og resultatene som oppnås rett og slett er eventyrlige, sier daglig leder i stiftelsen, Arne Knoph.
Det første og det alltid like viktige er og blir de faste treningene på dagtid. Uke etter uke møtes spillere til felleskap, glede, fysisk trening, mestring, mat og sosial trygghet.
I fjor kom altså 203 spillere over i lønnet arbeid, skole og arbeidstreningsprosjekter. Det midt i en pågående pandemi, med de utfordringer det medfører. Samtidig har pandemien mer enn noe synliggjort behovet for et tiltak som er lavterskel, inkluderende, mestring og lagbygging til faste tidspunkt – hver eneste uke, året rundt.
Og Gatelagsmodellen virker altså.
Mange i fulltidsjobb
Av de 96 som kom ut i lønnet arbeid i løpet av 2021, jobber hele 37 på heltid.
Av de 59 andre, er det mange som får til en kombinasjon, slik at de kan fortsette å følge treningene og den betydningen det har for den enkelte både sosialt, i tilbakevendingsprosessen og for å opprettholde den fysiske formen de har fått, heter det i en pressemelding fra stiftelsen.
Men noe positivt frafall blir det naturlig nok når spillere må på jobb som kolliderer med treninger. Positivt fordi den overordnede hensikten med gatelagene tross alt er å skape gode liv det er mulig å leve rusfritt i.
Samtidig har det altså kommet mange nye til. Hele 463 spillere fikk sitt første møte med gatelaget i løpet av årets om akkurat er avrundet.
Fotballstiftelsen organiserer nå 28 Gatelag gjennom norske toppklubber. Flere er under planlegging. Over 1.000 spillere med rusrelaterte utfordringer var registrert på treninger det siste året, og Fotballstiftelsen leverer 5.000 rusfrie timer hver eneste uke.
Aktiviteten åpner for muligheter, og blir for mange starten på varig endring. For gatelagenes mål er ikke bare et bedre liv med mindre rus, men å skape gode liv å være rusfri i.
I 2021 kom 96 gatelagsspillere ut i lønnet jobb, 35 begynte på skole / utdanning og 72 i arbeidstreningsprosjekter i og rundt klubbene. Totalt har nær 500 spillere begynt i jobb eller skole siden fotballstiftelsen ble etablert i 2015.
FLERE SAKER
To til sykehus etter frontkollisjon i Vestfossen
Nå må det spares på alt i Øvre Eiker kommune
Over 80 ivrige 1. klassinger i aksjon i Halloween Minicup