Vinterferie betyr for mange snø, lange skiturer og hyttekos på kvelden. En helt fersk undersøkelse utført av Opinion for DNT viser at 36 prosent av de som skal ha vinterferie skal til fjells. Den Norske Turistforening kan bekrefte at fjellheimen virker forlokkende på nordmenn.
– Vi ser at mange drømmer om en aktiv ferie, gjerne i kombinasjon med avkobling og naturopplevelser. Og vinterferien er høysesongen for snø, ski og moro ute i naturen, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.
Flere bestemmer seg i siste liten
34 prosent av oss planlegger å ta vinterferie i år, og 15 prosent har ikke bestemt seg ennå. DNT merker at flere venter med å bestemme seg i år. Alle de vinterferieåpne hyttene til DNT har ledig plass i vinterferieukene
– Året startet med lite snø i fjellet, og mange har nok utsatt å bestemme seg om hvor de skal dra. Selv om interessen er stor er det fortsatt mange ledige senger på våre betjente hytter, sier generalsekretær Klarp Solvang.
Klar for en drømmevinterferie
Snøen har lavet ned i de fleste fjellområder den siste uka, og de betjente hyttene melder om nok snø til vinterferien.
– Det er fortsatt mulighet for de som ikke har bestemt seg ennå. Med snøfallet vi har fått den siste uka er det ingenting å vente på lenger, her er det bare å kaste seg rundt, sier Klarp Solvang.
– Bestillingene kommer inn nå og folk virker inspirerte og optimistiske når det gjelder å planlegge.
Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang minner om sikkerheten og fjellvettreglene.
(Foto: Marius Dalseg)
Ta sikkerheten på alvor
DNTs generalsekretær minner om at uansett om vi velger å reise langt bort eller bare ta en kort tur er det noen ting vi må tenke på.
– Før du drar på tur bør du planlegge turen, sjekke vær- og føreforhold og sette deg inn i skredfare. Jeg anbefaler å bruke varsom.no. Du må alltid være forberedt på alt slags vær, for det skifter fort i fjellet. På dnt.no er det en pakkeliste for vinterturen som vi anbefaler alle å følge. Og husk fjellvettreglene, sier han.
Fjellvettreglene
1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
2. Tilpass turen etter evne og forhold.
3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.
9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.
FLERE SAKER
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass
Vil ha bedre forutsigbarhet for HV-soldatene
Nye krav: Nå skal vi kildesortere mer på jobben