– At nylanseringen vår, Holtefjellpølse, stakk av med en gullmedalje i NM er ekstra moro. Produktet er resultat av et bærekraftinitiativ, men også et godt samarbeid mellom flere av våre lokalmatleverandører, sier Espen Lie, leder av Meny-lauget og kategorisjef for ferskvare i kjeden.
I vinter ble han kontaktet av Eiker Gårdsysteri, som er en av Meny sine lokalmatleverandører på ost. Ysteriet sto i fare for å måtte destruere 800 kg ost av typen Eiker Holtefjell ung, grunnet skjønnhetsfeil.
Espen samlet Meny-lauget og pølsemaker Albert Idsøe. Sammen utviklet de den grovkvernede Holtefjellpølsa av Jæren Smak-svin. I tillegg til ost fra Eiker, er pølsa smaksatt med mesk fra fermentering av Midsummer Hotsauce. Midsummer, som produserer fantastisk Hot sauce av norsk chili dyrket i Stavanger, er også en av lokalmatleverandørene.
– Pølsa har mye god smak og et lett sting. Det er ikke bare dommerne i NM som liker pølsa. Den er alt blitt en salgssuksess i butikkene. Vi har den inne som «limited edition», så den har vi ikke for alltid. Læringen i prosjektet tar vi med oss videre, avslutter Lie.
– Dette handler om matsvinn og jeg er glad for at vi kunne «redde» dette partiet med ost, sier Anne Marie Sando til Eikernytt.no. Hun understreker at matsvinn er noe de forsøker å unngå også i et miljøperspektiv.
Medaljedryss til Menys matskatter
NM i kjøtt gikk av stabelen 12. mai. Da smakte 24 dommere seg gjennom over 600 produkter fordelt på ulike kategorier innen spekemat, pølser, grillmat og bacon. De delte ut medaljer i tre valører: gull, sølv og bronse.
Mange av kjedens lokalmatleverandører fikk edle medaljer. Gull gikk til Ask Spekehus med Passe fennikel salami, Tind med speket og marinert lammelår, Toten Kjøtt med både Toten pølse og Snadderpølsa Siciliano, Brødrene Ringstad med Rødvinspølse og Aron Mat med både Honningglasert fenalår og Fenalår av villsaulam. Brødrene Ringstad hentet også hjem en sølvmedalje for Ulvehyl, mens Røroskjøtt og Aron Mat fikk bronse for henholdsvis Gårdspølse og Modnet bacon.
Jacobs Utvalgte-serien forsynte seg også godt av premiebordet. Både Jacobs Utvalgte bacon og urøkte fenalår ble hedret med gull, mens nakkebacon, baconpølsa (80 %) og rå nøkkelpølse (80 %) fikk sølv. Bratwurst røkt (80 %) og rå Chipolatapølse fikk bronse.
FLERE SAKER
Hokksund Byutvalg vil ta en aktiv rolle for lokalsamfunnet
Trafikkulykke på Gamle Kongsbergvei – to skadet
O helga natt – for en julekonsert