22. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Linn Robin Andersen i NITO kommer her med tips om du skal ut i sommerjobb i år.

Skal du ha sommerjobb? Her er tingene du bør tenke på

Tusenvis av ungdommer går nå i møte med arbeidslivet i form av sommerjobber. LOs Sommerpatrulje har år etter år vist at langt fra alle arbeidsgivere som er like seriøse og som gir deg de betingelsene og den lønnen du har krav på. Her får du noen gode råd.
Annonse

Viktige stikkord er arbeidskontrakten, opplæring, feriepenger og attest. Glem heller ikke nettverksbygging, skriver Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon.

Snart er det sommerferie for mange, men mange studenter skal skaffe seg erfaring og tjene penger – kanskje for første gang.

Annonse

Det er mye å tenke på i forbindelse med en sommerjobb, her er noe av det viktigste:

Arbeidskontrakten
Inngå en skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Hvis arbeidsforholdet har en samlet varighet på mer enn én måned skal skriftlig arbeidsavtale foreligge snarest mulig, og senest en måned etter at arbeidsforholdet begynte.

Det vil si at om du ikke har en arbeidsavtale, så bør du spørre arbeidsgiver om en, selv om du allerede har begynt i jobben. Arbeidsavtalen skal blant annet si noe om hvor du skal jobbe, når du skal begynne (og eventuelt slutte) i jobben, arbeidstid, pauser og lønn.

Feriepenger
Du har krav på feriepenger. Etter ferieloven utgjør feriepengene 10,2 prosent av lønnen din. Dersom du jobber i en virksomhet som har fem uker ferie, så utgjør feriepengene 12 prosent.

Når du slutter i sommerjobben, er hovedregelen at feriepengene skal utbetales på siste vanlige lønningsdag før du slutter.

Det er ikke lov for arbeidsgiver å si at feriepengene inngår som en del av lønnen din.

I større virksomheter er det imidlertid ikke uvanlig at de utbetaler feriepengene i juni/juli året etter, men det bør du i så fall få en skriftlig bekreftelse på.

Husk å få attest
Det er dessverre mange som glemmer å be om attest. Det gjør senere jobbsøking vanskeligere og kan i verste fall resultere i lavere lønn.

Flere arbeidsgivere, blant annet staten, gir uttelling for tidligere arbeidserfaring. Dersom du ikke har dokumentasjon på jobbene du har hatt tidligere, så risikerer du å gå glipp av flere tusen kroner.

I henhold til arbeidsmiljøloven §15-15 har du krav på attest, men du har ikke krav på at arbeidsgiver sier noe om hvordan du har utført jobben, eller hvordan du er som person.

Etter loven skal attesten inneholde opplysninger om navn, fødselsdato, hva arbeidet har bestått i og om arbeidsforholdets varighet.

Bygg ditt nettverk
Studentleder i NITO, Linn Robin Andersen, forteller at en relevant sommerjobb er for mange veien inn i arbeidslivet.

– En sommerjobb kan gi deg erfaringen du trenger til å få en deltidsjobb eller en jobb når du er ferdig med å studere. En hyggelig attest eller referanse kan hjelpe deg senere, sier Andersen.

– Hvis du gjør en god jobb og gjør et godt inntrykk kan det til og med hende bedriften du har sommerjobb i velger å ansette deg senere. Så snakk med flest mulig for å bygge nettverket ditt og vis den beste versjonen av deg selv, sier hun.

– Ikke vær redd, spør om hjelp
Ifølge Andersen er det viktig å spørre om hjelp og stille spørsmål, dersom du står fast eller lurer på noe.

– Når du har en sommerjobb er det for å lære. Ikke vær redd for å spørre om hjelp hvis det er noe du lurer på, ingen er mester med en gang, avslutter hun.

Del:
Annonse