– Hver sommer får vi mange spørsmål fra arbeidstakere som hadde gledet seg til ferie, men som har fått ferieplanene ødelagt på grunn av sykdom. De fleste lurer på om de kan ta igjen den spolerte ferieperioden på et senere tidspunkt, sier Vigleik M. Aas som er seksjonsleder for svartjenesten i Arbeidstilsynet.
Kan utsettes med legeerklæring
Ferie er regulert i ferieloven, men tariffavtaler kan også ha bestemmelser om ferie. Dette er hovedreglene:
Hvis du som arbeidstaker blir syk i ferien:
• Hvis du blir sykmeldt i løpet av ferien, kan du få feriedagene utsatt allerede fra og med første dag du ble syk, inkludert lørdag.
• Du må dokumentere sykdommen med legeerklæring/sykmelding, og snakke med arbeidsgiver så raskt som mulig.
• For å ha rett til ny ferie må du har vært helt (100 prosent) sykmeldt.
Hvis du som arbeidstaker blir helt arbeidsufør før ferien:
• Du kan å få utsatt ferien til senere i året.
• Du må dokumentere sykdommen med sykmelding, og snakke med arbeidsgiver så snart som mulig, senest siste arbeidsdag før ferien.
Vurder behov
– Det er naturligvis greit å fortsette å avvikle ferie, selv om du pådrar deg en skade som normalt ville gjort at du ikke kunne arbeide. En brukket finger eller et betent håndledd kan gjøre deg helt arbeidsufør i mange yrker. Men det kan godt hende at ferien du har planlagt fint lar seg gjennomføre likevel, sier Vigleik M. Aas i Arbeidstilsynet.
– Tilsvarende gjelder andre veien. En brukket ankel medfører ikke nødvendigvis at du blir arbeidsufør dersom du har en kontorjobb. Men den planlagte fjellturen eller badeferien du skulle på, lar seg kanskje ikke gjennomføre med gips på foten. Disse tingene må du snakke med legen din om, slik at dere sammen kan vurdere arbeidsuførheten riktig, sier Aas.
FLERE SAKER
Regner med å selge rundt tusen tonn gresskar i oktober
NAF: Slik tar du lys-sjekken på bilen din i høstmørket
Slutt på sommertiden – neste helg får du derfor én time ekstra