– 30 prosent av oss risikerer å stå der uten hjelp mot flammene hvis det går galt fordi de ikke har sjekket at utstyret er intakt. Det er skremmende og uholdbart, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Det er Norstat som har spurt mer enn 1.000 nordmenn om brannsikkerheten deres, på vegne av forsikringsselskapet.
Dette fylket kommer dårligst ut
Så mange prosent i de ulike fylkene svarer at de vet hvordan brannslukkeren deres fungerer og at den ikke er utgått på dato.
1. Vestfold og Telemark – 60 prosent
2. Oslo – 67 prosent
3. Troms og Finnmark – 67 prosent
4. Viken – 69 prosent
5. Agder – 70 prosent
6. Rogaland – 70 prosent
7. Nordland – 70 prosent
8. Vestland – 70 prosent
9. Møre og Romsdal – 71 prosent
10. Trøndelag – 76 prosent
11. Innlandet – 78 prosent
Kilde: Frendeundersøkelsen
– Det er nesten 20 prosent forskjell fra Vestfold og Telemark, der færrest vet om brannsikkerheten er i orden, og til Innlandet, som er best i klassen. Det er stor variasjon. En sjekk av slukkeutstyret kan være forskjellen på om du og dine kommer dere ut eller ikke, sier Øystein Øren i Frende.
Sjekk i dag
– Jeg håper du sjekker brannslukkeren din i dag. Det tar under ett minutt. Legg en påminner på mobilen om å sjekke en gang i kvartalet, så kan du føle deg trygg på at hjelpen fungerer hvis du trenger den, sier branneksperten.
Lovverket krever at alle boliger har minst ett brannslukningsapparat.
– Hvis du har flere etasjer eller disponerer mange kvadratmeter på ett plan kan det være lurt med flere. Å ha et i nærheten av soverommene er uansett viktig, sier Øren.
Slik sjekker du slukkeutstyret
– Enten du har skum- eller pulverapparat, må trykket sjekkes. Sjekk at pilen står på grønt. Dette bør du sjekke flere ganger i året, gjerne hvert kvartal. Sjekk også at apparatet virker helt og at forseglingen er intakt, sier Øystein Øren.
Pulverapparater bør snus opp-ned hvert kvartal, eller oftere. Dette for å unngå klumper i pulveret.
Pulverapparater skal kontrolleres av fagpersoner hvert femte år og service hvert tiende år. Skumapparater skal kontrolleres og på service hos fagpersoner hvert femte år.
Ikke gjør dette inne!
Branneksperten har et ekstra råd til deg som skal snu opp-ned på pulverapparatet.
– Ta opp-ned-sjekken utendørs. Pulverapparat kan ved en feil utløse seg og det gir store materielle skader, som er vanskelig å fjerne. Dette betyr selvsagt ingenting hvis du skal bruke utstyret for å komme deg ut i en nødsituasjon, men testingen bør du ta utendørs i tilfelle du er uheldig, sier Øren.
Oppryddingen etter pulverapparat er stor og kan bli kostbar.
Bør du ha pulver- eller skumapparat?
– Pulverapparat fungerer best hvis det brenner skikkelig, mens mot en liten komfyrbrann kan et skumapparat og brannteppe være det beste. Det er uansett viktig å ha utstyret klart, vite hvor det står og vite at det ikke er utgått på dato, sier branneksperten.
– Pulverapparatene er enklest å bruke, som er en stor fordel hvis du har dårlig tid. Ulempen med pulver er at det gir en del skader og det kreves mye arbeid for å fjerne skadene i etterkant, sier Øren.
FLERE SAKER
Tidsklemma og utstyrspress hindrer oss i å komme oss ut oftere
På tide å sende julegavene? Denne uka går de første fristene ut
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass