Det viser tall fra kredittopplysningsselskapet Creditsafe og inkassoselskapet Fair Group.
– Vi ser veldig tydelig at flere i næringslivet sliter nå. Mars måned avsluttes med konkursrekord – vi har ikke hatt like mange konkurser siden før korona, sier Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway.
Konkurstallene for mars overstiger også mars 2019, før pandemien, da 381 selskaper gikk konkurs. Totalt gikk nesten 18 selskap konkurs hver dag i mars 2023.
Husholdningene og bedrifter sliter
Fair Groups tall viser at antall inkassosaker i første kvartal 2023 er opp over 45 prosent for norske husholdninger sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor. Antall inkassosaker er opp ni prosent fra februar til mars. Samtidig er gjennomsnittkravene, uten påløpte renter til inkasso, noe lavere for husholdningene.
– Det er en kraftig økning i privatpersoner som ender med inkassosak og vi forventer at misligholdet kommer til å tilta. Det er en uheldig spiral hvor konkursene blir flere, som igjen får effekt på sysselsetting og videre på inkassotallene. Dette vil gradvis forsterke seg gjennom året, og gjør at vi tegner et dystert fremtidsbilde, sier Aandalen.
Finanstilsynets inkassorapport for 2022, som ble publisert denne uken, viste at nordmenn hadde 116,5 milliarder kroner i inkassogjeld ved utgangen av 2022, marginalt opp sammenliknet med ett år tidligere. Sum innkasserte midler landet på 46,4 milliarder kroner, fem prosent høyere enn 2021. 57 prosent av samlet fordringsmasse til innkreving stammer fra forbrukslån og kredittkort.
Solstikk for bygg og anlegg
Mars var en måned preget av konkursras for bygg- og anleggsbransjen, som historisk sett har vært den bransjen som dominerer inkassostatistikken. Bare i mars gikk 107 selskaper konkurs i bygg- og anleggsbransjen. Hele 401 arbeidsplasser, med over 570 millioner i omsetning er berørt av konkursene i bransjen.
– Det er tøffe tider for bransjen og det virker som at de mindre aktørene er svært utsatt. Sterk pris- og kostnadsvekst gjør at marginene blir presset for selskapene – det blir fort krevende for de uten solide buffere. Bedriftseierne må fortsette å stålsette seg på harde prioriteringer, sier Fjærestad.
Også i februar gikk nesten 100 selskaper konkurs i bransjen, noe som gjør at bygg- og anlegg står for ca. 30 prosent av samtlige konkurser.
Viken på konkurstoppen
Nesten hver fjerde konkurs var i storfylket Viken (101 konkurser). I Oslo ble det registrert 88 konkurser, mens Vestland hadde 41 bedrifter som måtte kaste inn håndkleet.
FLERE SAKER
Black Week og jul: Posten godt forberedt til høysesongen
Tidsklemma og utstyrspress hindrer oss i å komme oss ut oftere
På tide å sende julegavene? Denne uka går de første fristene ut