Striden om hvor elevene skal gå på skolen er ikke av ny dato i Øvre Eiker. På 90-tallet ble det innført flytende kretsgrenser, noe som førte til at mange elever måtte bytte skole. Seinere ble det mye debatt om hvor den nye ungdomsskolen i Hokksund skulle ligge. Loesmoen var også den gangen et aktuelt område.
Et innleid konsulentfirma hadde nylig foreslått å legge ned Vestfossen- og Skotselv ungdomsskole, noe som førte til et ramaskrik blant folk i kommunen. Det ser ut til at sentralisering av skolene er et prioritert mål for kommunen.
Et argument som brukes er behovet for å samle kompetanse. Men hva slags kompetanse ønsker de? Jo, begynneropplæring og norskfaget. Hvorfor kunne vi da ikke ha en 1-4 skole på Lerberg hvor leseferdighet sto i høysetet? Da ville vi også ha større nærhet til skolen for de aller yngste, og dessuten redusere bruk av buss og bil.
Ordet rehabilitering har for noen i skoleledelsen vært et tabuord i debatten. I norsk skole de siste 20 åra har det foregått et «rekordløp» om å bygge nytt og stort for å bli Norges beste skole (Hvordan nå det eventuelt kan måles?). Mange forskere innenfor pedagogikk mener at barneskoler fra 200 til 400 elever gir best muligheten for et godt læringsmiljø.
Rødt vil rehabilitere barneskolen på Lerberg til 1 – 4 skole, og senke elevtallet til maks 400 elever på Loesmoen. Ledig kapasitet på Loesmoen kan brukes til kontorer (i dag har kommunen millioner i leieutgifter), voksenopplæring, kulturskole og helseforetak.
Kommunen er også lovpålagt å ha et verdinøytralt seremonirom. Barneskolen på Lerberg er dessuten et signalbygg på linje med Arbeidern og må bevares.
For Rødt i Øvre Eiker
Trond Vetterstad
FLERE SAKER
Sigrid Simensen Ilsøy tok førsteplassen etter kampvotering
Vi må kjempe for bedre psykisk helse i skolen
Tre på topp: Trond, Sandra og Kristin på Høyre-listen