For første gang arrangerte Øvre Eiker kommune en «Rettighetsfest» i Kultursalen på Hokksund Ungdomsskole. En rekke personer var invitert og de mange med fysiske og psykiske funksjonsnedsettelser var således hedersgjester denne kvelden.
Og selv om arrangementet var åpent for alle, var det dessverre veldig få andre som hadde tatt turen til denne festkvelden, der det ble servering av tapas-retter og ikke minst bløtkake kaffe -alt under Hege Kylland sin ledelse.
Dette var også det første offisielle oppdraget til Trond Bermingrud som varaordfører. Han fortalte om at dette var FNs internasjonale dag for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og alle innbyggeres rett til aktivt å delta i alle deler av samfunnet.
– Arbeiderpartiet og SV fremmet et forslag om at Øvre Eiker skulle bli en menneskerettighetskommune under budsjettbehandlingen i fjor. Dette ble enstemmig vedtatt i kommunestyret og det er jeg veldig glad for, sa Bermingrud.
Han understreket at det var ekstra moro å være med på denne festen og se resultatet av det politiske vedtaket de fattet for nesten ett år siden.
Øvre Eiker skal nå være en foregangskommune og skal legge til rette for medvirkning på alle plan. Det jobbes derfor med en rekke prosjekter som skal gjøre dette mulig. Prosjektet, som er støttet av Bufdir heter «Helt innafor og med på laget» og målet er at alle med nedsatt funksjonshemming skal kunne delta og ha samme muligheter som andre innbyggere ut i fra egne forutsetninger.
Ny pris til Andre Wilting
Andre Wilting har i 29 år vært bandleder for «Spiller ingen rolle». De øver jevnt og trutt i det gamle rockeverkstedet på Folkets Hus i Vestfossen og flere av dagens bandbesetning har vært med fra starten av.
Den som driver og ikke minst lærer bort musikalske ferdigheter og musikkglede til medlemmene, som alle har en psykisk utviklingshemming, er Andre.
– Dette har aldri vært en jobb for meg, men en hobby. Det er stor stas å få en slik pris, men det har aldri vært et mål i seg selv, sa han under utdelingen, som ble foretatt av Ole Arne Kristiansen.
Den beskjedne karen som vanligvis står med ryggen til publikum på scenen for å lede bandet «sitt», er etter alle disse årene, blitt litt vant til å få priser og overrekkelser. For det mangler ikke på gode ord om den innsatsen han har lagt ned i dette bandet i alle år.
Prisen var en Nøstetangenpokal og en sjekk på 5.000 kroner. Skal vi tro hovedpersonen selv, så er det penger som kommer hele bandet til gode – og ikke inn på hans personlige konto.
Himmeljegerne imponerte
Foruten bespisning og prisoverrekkelse, var det foredraget til «Himmeljegerne» som tok det meste av tiden og som var mest spennende å se på. Mange kjenner historien fra ulike TV-innslag der Hans Martin tok med seg broren sin Simen og senere Mats på ulike ekspedisjoner. Den mest strabasiøse turen gikk gjennom den såkalte Nordvestpassasjen, med ekstreme forhold og temperaturer og som gikk over 413 kilometer.
Hans Martin redegjorde for alle forberedelsene som måtte til for å kunne gjennomføre en slik tur sammen med sin bror, som har en rekke funksjonsutfordringer. Med et beskjedent språk bidro han til artige kommentarer fra turene.
Det er blitt flere turer og kameraten til Simen gjennom mange år, Mats, var med til Afrika etter først å ha vært med på en padletur ned Yukon-elva i Alaska. Han elsker å prate og de to er et skikkelig radarpar som finner på mye moro sammen. Men også han måtte gjennomgå et skikkelig treningsopplegg før han fikk være med på tur og matinntaket måtte reguleres samtidig som røyken ble kuttet ut.
Mats har også vært en utrolig god svømmer og har hele to plastposer med medaljer og han vant sin klasse i OL i 2003. Nå er han med på Himmeljegernes satsing på ishockey gjennom Frisk Asker og dette er et lag for hele Østlandet der også interesserte fra Eiker-bygdene kan melde seg.
FLERE SAKER
Hokksund Byutvalg vil ta en aktiv rolle for lokalsamfunnet
Trafikkulykke på Gamle Kongsbergvei – to skadet
O helga natt – for en julekonsert