24. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Barn er mer utsatt for brannskader enn voksne og må passes ekstra godt på ved åpen flamme eller varme drikker. (Illustrasjon)

Sørg for en brannsikker påske også for barna

Mange påskeaktiviteter involverer ild og varme. Dette gir økt fare for brannskader hos barn, men mange av skadene kan unngås. Det mener Brannvernforeningen.
Annonse

Sol i fjeset, bål, pølsegrilling eller en kopp varm kakao. Enten langs skisporet, i naturen, i campingvogna eller ved husveggen. Påsken er en tid for glede og moro, men det er også viktig å huske på brannsikkerheten – spesielt når det kommer til aktiviteter med barna.

Barn er nemlig spesielt utsatt for brannskader. Derfor ønsker Brannvernforeningen å minne alle om viktigheten av å ta forholdsregler for å unngå slike skader i påsken – både for store og små.

Annonse

Forebygging av brannskader
Hvert år blir 10.000 – 15.000 personer i Norge behandlet for brannskader på legevakt, fastlege eller sykehus, ifølge Helsedirektoratet. Barn i alderen 0 til 9 år er betydelig overrepresentert i denne statistikken.

– En populær aktivitet i påsken er å tenne bål. Kombinasjonen barn og bål går helt fint, om du er forsiktig og tar dine forholdsregler. Det dreier seg blant annet om trygg avstand, og ikke minst hele tiden ha oppsyn med barna og bålet, sier Tor Erik Skaar. Han er kommunikasjonsrådgiver i Brannvernforeningen.

Skaar forteller at det er overraskende fort gjort for barn å komme for nære et bål, en grill eller en primus med enten med fingrene eller lettantennelige klær. Videre bør folk være ekstra forsiktig med varme drikker som kaffe, te eller varm kakao, og sørge for at de er plassert utenfor barnas rekkevidde. Bruk gjerne kopper eller krus med lokk for å unngå skolling.

– Varme kjeler i forbindelse med matlaging, vannkokere og varmt vann i springen er også noe du bør være ekstra oppmerksom på. Vi ber derfor om at foreldre og besteforeldre har et ekstra fokus på dette i påsken, sier Skaar.

Om uhellet likevel er ute, er det viktig med umiddelbar kjøling. Dette kan bidra til å redusere skadeomfanget betydelig.

1. KJØL: Kjøl med rundt 20 graders vann i omtrent 20 minutter. Sørg for at pasienten ikke fryser ved å dekke til resten av kroppen med tepper eller lignende.

2. VARSLE: Ved mistanke om alvorlig brannskade, ring 113 eller lokal legevakt på 116 117. Husk at brannskader kan være mer alvorlig enn det ser ut til.

3. TILDEKK: Dekk til det utsatte område med for eksempel bandasjer eller håndklær. IKKE bruk aloe vera eller andre kremer på alvorlige brannskader kort tid etter ulykken.

Brannvernforeningen samarbeider med Norsk forening for brannskadde i et felles informasjonsprosjekt under navnet: Sky ilden

Pass ekstra godt på hvis du fyrer opp et bål i påska og at det er barn til stede. (Illustrasjon: Pixabay)
Del:
Annonse