21. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Husk to fingre mellom øyebryn og kanten på hjelmen og sørg for at den sitter godt på hodet. (Illustrasjon)

Slik sørger du for at hjelmen gir best beskyttelse

Lenge siden du eller barna har brukt sykkelhjelmen? 2-V-1-regelen sørger for at hjelmen sitter riktig og gir best mulig beskyttelse mot hodeskader.
Annonse

Hvert år behandles tusenvis av personer for hodeskader relatert til sykling i Norge. En godt tilpasset sykkelhjelm kan redusere risikoen for alvorlige hodeskader med opptil 80 prosent.

– Det er ikke nok bare å ha på seg en hjelm, den må også sitte riktig for å gi best mulig beskyttelse, sier Tina Hveem Vislie, skadeforebygger i Skadeforebyggende forum (Skafor).

Annonse

– Det kan være livsviktig.

Hjelmen må dekke pannen og tinningene, og sitte så godt fast at den ikke faller av ved et sammenstøt eller en bråbrems.

Husk 2-V-1
2-V-1-regelen er en enkel huskeregel for å sjekke at sykkelhjelmen sitter som den skal:

• 2 fingre over øyenbrynene: Det skal ikke gå mer enn bredden av to fingre mellom øyenbrynene og hjelmen.

• V-form rundt ørene: Stroppene skal danne en «V» rundt hvert øre, slik at hjelmen sitter stabilt uten å vippe fram og tilbake.

• Én finger under hakestroppen: Stram hakestroppen slik at det bare er plass til én finger mellom stroppen og haken. Dette sikrer at hjelmen ikke sklir av ved en kollisjon.

Mange hjelmer har også en skruspenne bak, så husk å stramme denne.

– Avslutt tilpasningen med en «ristetest» for å sjekke at alt sitter som det skal, råder Vislie.

Ny hjelm?
Må du kjøpe ny hjelm er det noen ting som kan være lurt å vite om. Sykkelhjelmer som selges i Norge skal være CE-merket. Da vet du at de møter den europeiske sikkerhetsstandarden.

Se etter merket EN 1078 for sykkelhjelm for voksne og barn over 7 år, og EN 1080 for hjelm til de minste. Hjelmene som er merket med EN 1080 skal ha en såkalt «grønn spenne», som løsner om barnet blir hengende fast i noe.

– Nettbutikker som opererer fra utenfor Europa kan selge hjelmer som ikke møter de europeiske sikkerhetskravene, så her bør vi utvise sunn skepsis, sier Vislie.

Det anbefales også å kjøpe hjelmer som er merket med MIPS, en teknologi som er designet for å redusere rotasjonskrefter som kan oppstå i visse sammenstøt.

Når det gjelder barn kan det være lurt å la dem være med å velge hvilken hjelm de vil ha.

– Hjelmen beskytter fint lite hvis barnet ikke vil bruke den, avslutter Vislie.

Del:
Annonse