21. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bunadsforsikring kan være det riktige for enkelte, men ikke for alle. (Foto: Pixabay/CC)

If: Du trenger trolig ikke bunadsforsikring

Innboforsikringen og reiseforsikringen dekker allerede mye av skaderisikoen for deg som er bunadseier. Så sant du ikke er redd for å få pølseketsjup og softis på bunaden.
Annonse

Forsikringsselskapet If mener det er lurt å sjekke hvordan bunaden er dekket på andre forsikringer enn bunadsforsikring.

I norske hjem finnes det flere enn 2,5 millioner bunader verdt over 30 milliarder kroner, ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Annonse

– Risikoen for rifter og søl, som gjerne trekkes frem ved bunadsforsikring, er det faktisk ikke så mange tilfeller av. Tyveri, brann og vannskader hjemme utgjør en mye høyere risiko, og der har folk flest allerede en god dekning gjennom innboforsikringen sin, sier Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Det kan likevel være lurt å sjekke om det er en beløpsgrense oppad, noe som kan variere fra selskap til selskap og etter hva slags type innboforsikring du har, sier han.

– Egenandelen kan også være høyere enn ved en egen bunadsforsikring, understreker han.

Innboforsikring og reiseforsikring er viktige dekninger for bunaden og bunadssølvet, poengterer If.

Sjekk vilkårene
– Slikt som tyveri på reise og vannskader hjemme er dekket i disse forsikringene, men vær klar over beløpsgrenser oppad, for eksempel 40.000 kroner. Da bærer du risikoen for det overskytende beløpet selv. I en egen bunadsforsikring forsikrer du bunaden ut fra dagens verdi. Det samme gjelder hvis bunadsforsikring er lagt inn som en del av en utvidet innboforsikring. Det har vi valgt å gjøre hos oss i If, sier Clementz.

– Ved plutselige uhell, som at noen søler vin på deg og bunaden må renses, er det store forskjeller på reise- og innboforsikringer. Noen reiseforsikringer dekker ikke uhell, mens andre har en uhellsdekning opp til 40.000 kroner med en egenandel, sier Clementz.

– Det kan variere om du har dekning bare på forsikringsstedet, i Norden eller i hele verden, avhengig av hvilken forsikring du har. Det er det smart å sjekke dette før du tar med bunaden på reise. Reiseforsikringen gjelder ikke hjemme, på jobben eller på skolen, sier kommunikasjonssjefen i If.

Du kan gå i utleiefellen
If tilbyr fortsatt en egen bunadsforsikring. Den dekker tap, uhell og tyveri på bunaden og tilbehøret. Skulle du for eksempel få en rift i bunaden i 17. mai-toget eller bli frastjålet bunadssølvet, er skadene eller tapet dekket. Forsikringen gjelder i hele verden og har en egenandel på 500 kroner per hendelse.

– Men for å gjøre det litt enkelt for folk, har vi lagt inn bunadsforsikringen i vår utvidede innboforsikring, med samme egenandel på 500 kroner som ved en frittstående bunadsforsikring. Da er bunaden dekket om den blir stjålet i New York eller du søler med is på Rådhusplassen i København, sier han.

Vær klar over at skader som skyldes slitasje, gradvis forringelse, feil eller mangler ved bunaden eller tilbehøret ikke dekkes av forsikring, heller ikke skader som skyldes insekter, møll og mark.

– Leier du ut bunaden med tilbehør din til andre, er det visse hendelser som ikke vil være dekket av din egen forsikring ved utleie. Leietaker vil normalt heller ikke være dekket av sin forsikring ved skade, siden plagg og tilbehør ikke tilhører vedkommende. Derfor er det viktig å ha en klar, skriftlig avtale mellom partene om hvordan eventuelle skader skal erstattes. Dersom leietaker påtar seg forsikringsplikt for bunaden, vil en eventuell sak kunne meldes leietakers selskap, sier Sigmund Clementz i If.

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If og ber folk sjekke dekningen på forsikringene sine. (Foto: If)
Del:
Annonse