Du har kanskje hørt at det finnes noe som heter frikort, som gjør at du kan tjene en viss sum uten å måtte betale skatt på inntekten din? Men hva gjør du om du kommer til å tjene mer enn det frikortet tillater?
Frikortgrensen ble hevet i fjor
I fjor ble frikortgrensen hevet fra 65.000 til 70.000 kroner. Det betyr at du nå kan tjene 70.000 kroner i løpet av ett år, helt uten å måtte betale skatt av denne inntekten. For flere unge som bare har sommerjobb er ofte denne grensen høy nok.
– Det som er viktig for deg som skal ut i din første jobb, er at du passer på om det holder å ha frikort eller om du bør søke om skattekort. Er du over 13 år eller har hatt frikort før, får du frikort automatisk. Har du ikke har frikort, trekkes du automatisk 50 prosent i skatt, forteller avdelingsdirektør Ove Nyland i Skatteetaten.
Har du flere arbeidsgivere, men tror ikke du kommer til å tjene over 70.000 kroner? Da må du selv fordele frikortet på de forskjellige arbeidsgiverne dine. Gjør du ikke det, vil frikortet bare gjelde for den første arbeidsgiveren som henter det ut hos Skatteetaten. Hos alle andre vil du måtte betale 50 prosent i skatt.
Du kan fordele frikortet på flere arbeidsgivere på Skatteetatens nettside. Her kan du også bestille skattekort eller frikort.
Så langt i år er det delt ut over 280.000 frikort. På samme tid i fjor lå tallet på 270.137. Totalt ble 330.606 frikort delt ut i fjor.
Kommer du til å tjene over 70.000?
Skulle du tjene over 70.000 kroner i løpet av året, må du søke om skattekort. Om du har hatt frikort først er ikke det et problem – bare søk om å få skattekort før du får neste lønning. Ellers kan du ende du opp med å betale halvparten av inntektene som er over 70.000 kroner i skatt.
– Her er det to typer skattekort du kan søke om å få: Tabelltrekk eller prosenttrekk. For deg som bare har én arbeidsgiver er tabelltrekk det beste. Tabelltrekk tar høyde for at det kan skje endringer, som at du går opp i lønn i løpet av året. Dersom du har flere arbeidsgivere, eller tjener penger på andre måter, er det best for deg å ha prosenttrekk, forteller avdelingsdirektør Nyland.
Det er også viktig for Skatteetaten at du oppgir så riktig opplysninger om deg og dine forhold som mulig, for at skattetrekket skal bli riktig.
– Jo mer presise opplysningene er, jo mer riktig blir skattetrekket ditt. Da slipper du å betale for mye eller for lite i skatt. Vi vet ikke alt om deg, så det er viktig at du oppdaterer informasjonen. Om du skulle være i tvil om hva du kommer til å tjene, er anbefalingen fra Skatteetaten å heller justere inntekten litt høyere enn det du tror, forteller avdelingsdirektør Ove Nyland i Skatteetaten.
Og understreker at for mye innbetalt skatt i år blir tilbakebetalt i skatteoppgjøret neste år.
Avdelingsdirektøren oppfordrer deg til å sjekke at arbeidsgiveren din faktisk henter ut skattekortet ditt. Du vil få en mail om at det har skjedd, men du kan også sjekke dette på Skatteetatens nettside. Hvis ikke skattekortet blir hentet ut, kan du ende opp med å betale feil skatteprosent, og å få en regning på beløpet som du skulle vært betalt i skatt.
FLERE SAKER
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass
Vil ha bedre forutsigbarhet for HV-soldatene
Nye krav: Nå skal vi kildesortere mer på jobben