8. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Minnestedet etter 22. juli 2011 i Skriverparken etter krans- og blomsternedleggelse i dag.

Verdig minnemarkering for ofrene på Utøya og regjeringskvartalet – 13 år etter

Vel 30 personer var samlet til minnemarkeringen i Hokksund i for bindelse med 13-års dagen for massakren på Utøya og bomben i regjeringskvartalet 22. juli i 2011. Over hele landet har dagen blitt markert og for mange er dette en tung dag og savnet stort over dem de mistet denne dagen.
Annonse

– I dag står vi sammen i sorg og minne om den tragiske hendelsen som rystet vårt land den 22. juli 2011. Vi samles for å minnes de uskyldige livene som ble tatt altfor tidlig, og for å vise vår støtte til de som fortsatt bærer sår fra denne dagen. Øvre Eiker kommune ble rammet. Hardt rammet. To av kommunens innbyggere ble drept. Flere var til stede på øya denne dagen. Som leirdeltaker og gjester.

Slik innledet leder i Øvre Eiker Arbeiderparti, Lasse Haugen sin tale. I dag snakket han på vegne av kommunen som mistet to vakter. Trond Berntsen og Rune Havdal fra Øvre Eiker var to av dem som måtte bøte med livet først etter at ABB hadde gått i land på øya. I tillegg var det flere fra kommunen som ledere – blant dem AUF-erne Niclas Tokerud og Elise H. Lien.

Annonse

Og nettopp mammaen til Niclas, Anette Kristiansen, var en av dem som fikk sjokktelefonen fra sønnen om at det ble skutt på Utøya før telefonen ble stille. Ikke før Niclas var trygt om bord i en båt fikk hun vite at sønnen levde. Gjensynsgleden og klemmene dagen etter på Sundvollen hotell, var vanskelig å beskrive da hun fortalte om hendelsen under minnemarkeringen i dag.

Anette Kristiansen hadde sønnen Niclas Tokerud på Utøya denne dagen og måtte vente lenge på bekreftelsen om at han var i live.

Fikk sjokkbeskjeden i utlandet
Anita Hardangen fikk en beredskaps SMS fra Drammen sykehus hvor hun jobbet mens hun var på ferie på Mallorca hvor hun tilbrakte denne dagen på stranden. Hun skjønte fort at dette ikke var en vanlig øvelse og hastet tilbake til stedet hun bodde for å følge med på det som skjedde i hjemlandet. Først regjeringskvartalet og så på Utøya.

– De neste timene kan ikke beskrives, vi leste alle aviser vi kunne, så på alt vi kunne av TV-bilder. Det hele var ufattelig. Grusomt. Trist. En mørk dag i vår historie, sa hun i sin tale på vegne av Øvre Eiker AP.

Anita Hardangen la ned blomster på vegne av Øvre Eiker Arbeiderparti.

– Så midt oppe i det hele stilte hele Norge opp. Viste kjærlighet. Det var godt å se alle som hjalp til, med å redde noen, trøste og kanskje noen steder bare være til stede for de det gjaldt. Det ble utvist mye godhet og kjærlighet, ikke bare den dagen, men også de påfølgende dagene. Det var og er godt å være en del av et slikt fellesskap hvor vi stiller opp, støtter og hjelper hverandre når det trengs, sa hun.

– I dag er det 22. juli markering og det er tid for å minnes de vi mistet. 77 mennesker ble frarøvet livet sitt denne dagen for 13 år siden. Dem vil vi bære i våre hjerter for alltid. Aldri tie – aldri glemme.

Leder i Øvre Eiker AP, Lasse Haugen, talte på vegne av kommunen denne dagen.

Aldri mer
– Som nasjon – som kommune – som innbyggere og storfellesskap, sa vi aldri mer. Og det å si aldri mer, forplikter. For denne forpliktelsen må romme noe. Bety noe. En forpliktelse om å kjempe for en av grunnverdiene i samfunnet vårt: Fellesskapet, sa Lasse Haugen før han fortsatte.

– Fellesskapet i kommunen. Grendene. Skolene. Blant naboer. I idrettslagene. Frivilligheten og i organisasjonene. Og det å kjempe for felleskapet innbefatter et ansvar for oss alle sammen. Som enkeltpersoner. Familier. Folkevalgte og som kommune. Årvåkenhet er ordet. Å bry seg, et annet, sa han.

Anette Kristiansen legger ned krans på vegne av Støttegruppa 22. juli.

Samling på Sorenskrivergaarden
Etter taler og sanginnslag av Sine Frødin var det anledning til å få seg kaffe og kjøpe vaffel inne på Sorenskrivergaarden – må mere kalt Nøstetangensenteret og kafeen der.

Arbeiderpartiet inviterte også til omvisning i museets utstillinger.

Her noen bilder fra dagens arrangement.

Lasse Haugen la ned blomster på vegne av kommunen.
Sine Frødin stilte opp med sang og gitar under denne minnemarkeringen som samlet vel 30 personer i Skriverparken i Hokksund.
Del:
Annonse