8. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Nå er lynsesongen i full gang i Norge. Her får du tips om hva du bør gjøre. (Foto: Paalwa)

Lynsesongen i gang: Dette gjør vi når det smeller

Juli og august er de verste lynmånedene i året, viser skadestatistikken. Hvilke grep tar nordmenn når det smeller rundt ørene? Sjekk lista i bunnen av saken. Og bare for å ha sagt det: I kveld er det varslet mye regn med fare for mye lyn og torden.
Annonse

– Folk tar mange gode grep, først og fremst for egen sikkerhet og sikkerheten til sine nærmeste, som er det aller viktigste. Å unngå åpne plasser, droppe bading, sitte i bilen og gjerne droppe kveldsturen er fine og trygge tiltak, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

– Det er også gledelig å se at mange gjør noe for å ta vare på tingene sine. Skadeforebygging kan spare deg for mye penger. At halvparten fortsatt bruker det gamle trikset med å trekke ut kontakten til elektronikken er bra. TV og PC er også ekstra utsatt når det smeller, så det er fint å slå av disse, sier Øren.

Annonse

Disse månedene var det flest lynskader
Til og med 18. juli i år var det registrert 217.675 lyn innenfor Norge og norsk økonomisk sone. Totalen for 2023 var på 280.584. Det viser tall fra Meteorologisk institutt.

– Det er tradisjonelt størst lyntetthet på Østlandet, mens det er færrest på kysten nord i Nordland, sier Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt.

I fjor var det flest lynskader i juli, viser statistikk fra Frende Forsikring. 26 prosent av lynskadene selskapet fikk inn i fjor kom denne måneden. 21 prosent kom i august. På 3. plass kom september, med 12 prosent.

– Vi får inn en rekke skader hvert år på ting og tang som blir skadet av lynet. Og flertallet sier fortsatt at de ikke gjør grep som å beskytte elektriske artikler. 16 prosent gjør ingenting. Hvis du ikke har overspenningsvern i huset ditt utsetter du tingene dine for fare og mulig brann, sier Øystein Øren.

Brann og ødelagt mat
Typisk skjer det skader på elektriske anlegg når lynet slår ned i norske hus og hytter. Hvert år fører det til branner.

– Brannskader er den store gjengangeren. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter skjer rett som det er. Mye god mat går i søpla hvert år på grunn av skader på kjøleskap og frysere, sier Øren.

– Tingene dine varer lenger, du slipper brannskader og forsikringsselskapet ditt sparer penger hvis du gjør noen enkle grep. Unødvendige utbetalinger kan i verste fall gjøre forsikringene dine dyrere, sier branneksperten.

Denne feilen gjør mange
Hvis du lar mobilladeren stå i veggen, men bare kobler fra telefonen din, kan du gå på en smell.

– Laderen blir ødelagt hvis lynet slår ned. Derfor må du plugge fra hele laderen også, sier Øren.

Slik hjelper forsikringen ved lynskader
Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

– Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Øystein Øren fra Frende Forsikring.

TIPS: Dette gjør du når det lyner
• Installer overspenningsvern i sikringsskapet. Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.

• Trekk ut kontakten. Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.

• Bruk ekstern lader og datatrafikk. Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst, kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.

• Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet. Så ikke vær det høyeste punktet, for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.

• Dropp paraply og fiskestang. Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.

• Det er tryggere i bilen enn ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

• Ikke bad når det lyner. Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i vannet. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.

• Bruk mobiltelefon. Du kan fint bruke mobiltelefon som ikke står til lading om det lyner, men ikke bruk fasttelefon.

Kilde: Frende Forsikring

Disse grep tar nordmenn når det smeller rundt ørene

1. Unngår å være på åpen plass – 56 prosent 
2. Trekker ut kontakten til elektriske artikler – 48 prosent
3. Lar være å bade – 47 prosent 
4. Lar være å gå ut – 44 prosent 
5. Slår av TV eller PC – 41 prosent 
6. Dropper paraply – 25 prosent 
7. Blir sittende i bilen – 22 prosent 
8. Kommer meg i trygghet – 20 prosent 
9. Ingenting – 16 prosent 

Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat

Del:
Annonse