23. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I dag kom Gjensidigestiftelsen med en sjekk på 80.000 kroner som sikrer lønnen til ungdommene. Det er Anita Hardangen og Bent Ek takknemlige for.

Sikret ungdommen lønn med gave på 80.000 kroner

Denne uken er det sommerskole med historisk sus ved Fiskum Gamle Kirke. Mellom 35 og 40 ungdommer får lære seg litt om hvordan ting ble gjort i middelalderen. Sammen med dem er det åtte ungdommer som hjelper til med alt det praktiske. De har fått en annerledes sommerjobb, og i dag ble lønnen deres sikret gjennom nok en pengegave.
Annonse

Fiskum Kulturminnelag er en av organisasjonene som kan glede seg over å motta støtte fra Gjensidigestiftelsen denne sommeren. Nå kan de gjennomføre prosjektet: «Olsokleir på Fiskum», skriver stiftelsen i begrunnelsen for pengegaven på 80.000 kroner.

I prosjektbeskrivelsen skriver søkeren blant annet at de arrangerer en fire dagers sommerleir for ungdom i alderen 7-13 år med varierte kulturhistoriske aktiviteter som omfatter, håndverk og husflid, lokalhistorie, fysisk aktivitet m.m.

Annonse

På programmet står alt fra etablering av en urtehage, søking med metalldetektor, lage perler på historisk vis, matlaging og baking, for å nevne noe. Bak det hele står altså Fiskum Kulturminnelag med Anita Hardangen som rimelig nyvalgt leder. Hun har tatt over eller Reidun Bollerud, som har drevet med formidling av middelalderhistorie på Fiskum i en årrekke.

Her lages det perler med gammelt design selv om det ikke er mulig å få brent glassperler slik det ble gjort i middelalderen.

Jon Erik Lund fra Gjensidigestiftelsen var nok en gang «julenisse» og kom med sjekken til organisasjonen slik at de kan lønne ungdommene denne sommeren. Men de må jobbe for pengene med alt fra å etablere leiren til drift og nedrigging etterpå. Med mange telt og mye utstyr er det en jobb som krever sitt.

Alt er gratis
Arrangementet er gratis og åpent for alle og det tilbys friluftsaktiviteter og kulturaktiviteter som sang, musikk, teater, tegning og forming. For å kunne ta imot flest mulig deltakere, har kulturminnelaget involvert og engasjere ungdom i alderen 16-22 år i planlegging og gjennomføring for økt mangfold og variasjon i tilbudet av aktiviteter.

Søking med metalldetektor er utrolig populært blant ungene og du vet aldri hva du kan finne utenfor en gammel middelalderkirke.

Aktivitetslederne vil også assistere og supplere medlemmene av arrangørforeningene som bidrar på dugnad. Her er det møteplasser med aktiviteter i nærmiljøet med kort reiseavstand for deltakerne med muligheter for egenorganisering.

Det er også ansatt to ungdommer med bakgrunn fra Ukraina. I tillegg til å hjelpe med alt det praktiske som skal gjøres, fungerer de som tolker for barna som ennå ikke kan norsk veldig godt.

Håndverk og gamle klesplagg vil prege årets festival. Her gjør ungdommen forberedelser til helgen.

Middelalderdager
Kommende helg skal det arrangeres Middelalderdager ved Fiskum Gamle Kirke. Det er rigget til en stor leirplass nede mot Fiskumvannet og her vil det meste skje. Det skal også være et gjestebud med matservering etterfulgt av en konsert med blant andre Alexander Rein. For disse arrangementene er det påmelding og de koster naturlig nok penger.

Resten av programmet fra fredag til søndag er gratis. Her blir det en rekke aktiviteter som du kan lese mer om på arrangementet Fiskum middelalderdager på Facebook. Det er i år 15 års jubileum for middelalderdagene på Fiskum og dette blir altså markert skikkelig.

Se hele programmet her:

https://www.facebook.com/events/334963823035596

Bent Ek er en av primus motorene bak middelalderdagene og her frister han med stekt tørrfisk på bålpanne.
Hanne Heetmøller er bakermester og lærer disse tre guttene hvordan det ble bakt før i tiden.
Korn må bli til mel for å kunne bake og det sørger disse to jentene for her.
Leder av Fiskum Kulturminnelag, Anita Hardangen, syr på harde livet for å få drakta ferdig til helgens arrangement.
Sying og husflid i rolige omgivelser på Fiskum. Sommerskole og middelalderleir er helt topp ifølge ungdommene her.
Her blir det plantet urtehage med Unn Sissel Ek som veileder.
Flatbrød på stålplate er ikke helt enkelt å få riktig, men Reidun Bollerud og Bent Ek veileder så godt som mulig.
Fra gaveoverrekkelsen i dag. (F.v.) Dordi, Embla, Charlotte, Anita Hardangen, Jon Erik Lund fra Gjensidigestiftelsen, Bent Ek og Cristina.
Del:
Annonse