8. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Lars Rypaas er godet fornøyd med at de fant igjen bilen på en P-plass i Hof og at politiet tok saken alvorlig. (Foto: Privat)

Lars Rypaas: – Var rimelig fornøyd da jeg fant igjen bilen

Natt til tirsdag ble bilen til Lars Rypaas – en kostbar Toyota Land Cruiser – stjålet fra bostedet hans langs Eikernveien i Vestfossen. Sammen med kameraten Pål Skjelbred lette han etter bilen – og utrolig nok fant den igjen – på en parkeringsplass i Hof.
Annonse

Toyota Land Cruiser er toppmodellen til merket og koster fra 750.000 kroner og oppover – alt avhengig om den er registrert som varebil eller femseters personbil. Den er også utrolig lett å stjele om du har kunnskapen og det riktige utstyret.

Via den ene skjermen kan tyvene gå inn og koble seg på det elektriske anlegget med en egen «duppeditt» for så å overstyre elektronikken i bilen. Tyven kan dermed starte den på vanlig måte uten at alarmen går av.

Annonse

Og det var nettopp det som skjedde med bilen til Lars Rypaas.

– Jeg skulle på jobb tirsdag morgen og ble skikkelig paff da jeg så at bilen var borte. På sporene ut fra gårdsplassen så jeg at bilen hadde kjørt i retning Eidsfoss. Sammen med kameraten Pål Skjelbred dro vi på leting etter bilen litt senere på dagen selv om sjansene om å finne den var mildt sagt små, forteller han til Eikernytt.no.

Men så får Pål øye på en lignende bil inne på parkeringsplassen til Kiwi i Hof. De kjører inn og sjekker, men det var ikke samme skiltnummer. Lars tar fram nøkkelen og tester om den virker på bilen – og det gjør den. Da var telefonen til politiet ikke langt unna.

– Politiet rykket ut og har gjort en bra jobb med blant annet åstedsundersøkelse og hundepatrulje, men hunden fikk ikke noe spor å gå etter. Bilen hadde stått for lenge. Dette var tross alt ved 18-tiden på kvelden tirsdag, sier Rypaas.

Stort engasjement
Etter at Lars oppdaget at bilen var borte, la han ut bilde og etterlysning på Facebook. Det ble et stort engasjement med mange delinger og kommentarer. Han takker nå for alle som engasjerte seg, selv om det ikke kom noe konkret resultat ut av det. For det var ren flaks at han og kameraten fant bilen i Hof.

Bilen var da påsatt andre kjennemerker – stjålet fra en tilsvarende bil. Og at det nettopp er Land Cruiser som blir stjålet er neppe noen tilfeldighet. Som fortalt er det for innvidde enkelt å tyvkoble bilen med det rette utstyret og det er enkelt å komme til. Samme problematikken gjelder RAW4 fra samme fabrikant.

Likevel er det blitt en del mindre skader på bilen til Lars Rypaas. GPS-enheten var koblet fra slik at bilen ikke kunne spores og det er skader på den ene skjermen innvendig. Nå står den på verksted og venter på fiksing.

Dette er bilen som ble stjålet fra Eikernveien og som ble kjørt til Kiwi-butikken i Hof. Heldigvis for Lars var det ikke store skader på bilen. Han takker for det store engasjementet. (Foto: Privat)

– Dette er jo en forsikringssak, men det koster jo likevel en del og det er veldig furt å oppleve slike ting, sier Lars til Eikernytt.no.

Han håper at Toyota nå finner en måte å bygge om disse bilene på slik at ikke flere opplever slike tyverier. For samme natt ble en tilsvarende bil tatt i Drammen. Også den ble funnet igjen nærmest intakt etter noen timer.

For Lars Rypaas var ikke alt intakt. Blant annet var det noe jaktutstyr som ble borte.

– Vi får følge med på finn.no og andre salgsplattformer framover for å se om de dukker opp her, sier han.

Politiets melding på X
Hof kl. 19.13 – Politiet har vært og gjennomført en åstedsundersøkelse etter melding om funn av en stjålet bil. Bilen var påsatt skilter om var stjålet. Bilen var stjålet fra Vestfossen natt til i dag. Patruljen har avsluttet på stedet.

Del:
Annonse