8. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Disse vil sette farge på Middelalderdagene på Fiskum denne helga – rent bokstavelig. (Foto: SB Øst)

Ta turen til Fiskum Middelalderdager i helgen

Da Fiskum Kulturminnelag søkte om penger til Middelalderdager og Olsokfeiring med fokus på barn, familier og formidling av tradisjoner og aktiviteter fra middelalderen, lot vi oss imponere. Både over engasjementet og planene om en formidling av kulturarv på en særdeles levende måte.
Annonse

– De søkte om delfinansiering, men vi så på helheten i prosjekt-søknaden og gikk helhjertet inn og bevilget 350.000 kroner, sier Anita Hals Smørgrav, i Sparebanken Øst.

Hun var til stede og fortalte litt om bankens rolle i dagliglivet, da Olsokleiren ble åpnet mandag denne uken. Der deltar barn fra hele Øvre Eiker på sommerskole hvor naturopplevelser og videreformidling av tradisjoner fra middelalderen står i høysetet.

Annonse

Avgjørende engasjement
Middelalderdagene, som skal være førstkommende helg, har engasjert hele bygda i lang tid. Behov for forskjellig kompetanse har gjort det til en plass for alle, også under forberedelsene. Under kyndig veiledning av Bent Ek, en historiker av rang, har det under etablering av leiren sydet av liv. Mange hjelpende hender, gode løsninger og redskap for enhver anledning er godt å ha når alt skal være så tidsriktig.

Også Sparebanken Øst, som er arrangementets viktigste støttespiller, har engasjert seg og ikke bare gitt penger i gave. De har vært tett på arrangøren i forberedelsene og engasjert seg ved å selge billetter, T-skjorter og gi foreningen et ansikt med vindusutstilling av gjenstander og klær fra middelalderen.

– Det er sjelden vi engasjerer oss så mye i et prosjekt, sier Kjetil Strømme i Sparebanken Øst, en av seks fra banken som deltar. Det har vært moro å følge med i planene på så nært hold, og se hvordan Fiskum Kulturminnelag ivaretar tradisjonene. Jeg håper på stort besøk, for dette er spennende saker, avslutter Kjetil.

Middelalderdagene ble ikke bygget på en dag
Det gjør seg ikke selv å sette sammen og planlegge et arrangement hvor alt skal være mest mulig tidsriktig. Samtidig skal det være spennende å være med på for besøkende, og engasjere de som bor i området. Den jobben har de jammen vært gode på i Fiskum.

For å engasjere så mange som mulig inviterte Fiskum Kulturminnelag til arbeidsverksted med forskjellige tema. Kurs og foredrag har foregått i hele år, med deltakere fra både Øvre Eiker og Drammen.

Håndsydde middelalderdrakter
I løpet av tre søndager i april kunne folk lære å sy sin egen middelalderdrakt. Men å bli ferdig med drakten på disse kursdagene, ja det kunne de se langt etter. Her var hjemmelekse påkrevet, for drakten skulle sys for hånd med bittesmå pene sting. Det er tidkrevende, og drakten bestod ikke bare av en kjole, men to. Både en kjortel (underkjole) og overkjole eller selekjole til damene. I tillegg pyntes med bånd eller broderier.

– Jeg tok meg nok litt vann over hodet da jeg ville sy min egen drakt. Det har blitt over tre måneder og minst 150 timer med sying, sier Vibeke Hald Langen som er fornøyd med resultatet og synes det har vært vel anvendte timer.

Damene i Fiskum Kulturminnelag har virkelig stått på, de har nemlig sydd både drakt til seg selv, og til fem av bankens ansatte som skal være med under Middelalderdagene førstkommende helg.

– Vi gleder oss til å representere bygdas bank i disse flotte draktene, sier Anita Hals Smørgrav, Kjetil Strømme, Hilde Sten Bakke, Per Erik Juverud, Vibeke Hald Langen og May Sandberg Engelien.

Ved teltet vårt kan du kaste på stikka med gamle mynter, få utdelt seil til barkebåtracet og leke gammeldagse leker.

Mat og sang går hånd i hånd
I tillegg til å lære å sy har det blitt arrangert kurs i matlaging på ekte middelaldervis. Det er holdt foredrag om Brennesle og alt hva det ble brukt til. Under kyndig ledelse av Petter Anton Næss har sangglade damer og menn blitt invitert til øvelser og et middelalderkor er etablert.

Ta med familien og kom
Alt dette får du se, smake og høre om du tar turen til Fiskum Middelalderdager 26.-28. juli. Program finner du her https://www.facebook.com/middelalderfiskum.

Familiearrangementet er gratis på dagtid, og vil du være med på konsert og Gjestebud på kvelden, kan billetter kjøpes på Jokern, Darbu eller hos Sparebanken Øst i Hokksund.

Bankansatte med nye drakter. F.v: Vibeke Hald Langen, Per Erik Juverud, Hilde Steen Bakke, Kjetil Strømme og Anita Hals Smørgrav. (Foto: SB Øst)

Del:
Annonse