21. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Området nedenfor Fiskum Gamle Kirke var denne helgen gjort om til en middelalderleir med en rekke aktiviteter for store og små. (Alle foto: Privat)

En lærerik tidsreise fra Middelalderen er over for denne gang

FORENINGER: Fiskum Kulturminnelag har som ambisjon å gjøre historien om middelalderen interessant for flere enn bare dem selv. Foreningen har som mål å bringe tradisjon og historie videre til kommende generasjoner, og gjøre dette på en måte som gir glede. Sist helg var det mange som fikk oppleve dette ved Fiskum Gamle Kirke.
Annonse

Det er viktig å kjenne sine røtter og få vite hvordan det var å leve i riktig gamle dager. Da kan trekke sammenlikninger med dagens levemåte og se at jammen er det mange likheter med slik de levde for over tusen år siden.

Denne ambisjonen gjorde at de for 15 år siden etablerte en middelalder-leir ved Fiskum Gamle Kirke, en uke hvert år. I år slo de på stortromma og inviterte folk fra fjern og nær til å komme på besøk.

Annonse

Barnas Olsokleir
På barnas Olsokleir fikk barn og unge på sommerskolen lære om mat, lek og alvor for middelalderbarn. Noen fikk bruke en sag for første gang, lærte seg å tenne opp bål og skrive med fjærpenn.

Ikke hver dag du får slåss med en ridder i rustning.

– Det gjelder bare å la de få prøve seg selv, sier Pernille Toresdatter. De lærer raskt når vi viser vei. Da kommer mestringsfølelsen og gleden.

Høytidelig åpning
Etter en historisk vandring i området rundt Fiskum Kirke , var det kransnedleggelse på en av de gamle gravene utenfor Fiskum Gamle Kirke. Her ligger Petter Andreas Elster begravet. Han var gårdbruker og grunnlegger av Eker Sparebank, som senere ble til Sparebanken Øst. Banken som i år var både bidragsyter og deltaker under middelalderdagene.

Anita Smørgrav la ned blomster ved Elsters grav ved Fiskum Gamle Kirke.

Deretter kunne tingdommer Per Olaf Lundteigen på høytidelig vis, lese deler av den nye landloven og gi sine instruksjoner til Kong Magnus Lagabøte. Kongen, som for anledningen var Øvre Eikers ordfører Adrian Wilhelm Kjølø Tollefsen, åpnet middelalderdagene ikledd nydelig håndsydd middelalderdrakt. Med seg var den vise mann; Bijan Gharahkhani.

Runer, rustninger og gamle penger
I løpet av arrangementets tre dager har både voksne og barn fått testet sine ferdigheter gjennom en quiz løype, hvor de blant annet skulle tyde runer risset inn i bein og tre. Brettspill som sjakk og Backgammon har sin bakgrunn fra middelalderen. Og med instruksjon i de gamle reglene og spillemåten gikk også dette som en lek. Å kaste dank er nok et spill fra nyere alder, men det var tydelig moro for de eldre å kunne vise sine ferdigheter til barn og barnebarn.


Mest spennende for barna var kanskje det å slåss mot Anita og Kjetil som var utkledd i en fryktinngytende rustning. Vanskelig å tenke seg at de i middelalderen kriget med dette tunge «klesplagget», hvor hver del var laget for å beskytte krigeren mot å bli drept. Å skyte med ordentlig pil og bue ble en innertier blant publikum i alle aldre. Det samme var padling i de to stokkebåtene (uthulte trestammer). Heldigvis fikk de her ta i bruk nymotens redningsvester for Fiskumelva var stri.

Publikum koste seg
Det lå en egen ro over leiren, folk ruslet rundt og kikket på de gamle utstilte tingene. Her kunne de få ta på og gjette seg frem til hva gjenstandene ble brukt til. Og fant de det ikke ut på egenhånd, delte Reidar Lindberg gjerne av sin kunnskap.

Magisk stemning
På bålplassen var det både varmt og hektisk, for her ble det laget mat på ekte middelaldervis og den ble servert rett fra den store sorte gryta.

Tidsriktig antrukket.

I det solen var i ferd med å gå ned på leirplassen var det klart for det store gjestebudet lørdag kveld. På menyen stod helgrillet lam. Et lam som hadde hengt over grillen hele dagen, og som ble skåret opp, med publikum på første rad.

Og underholdningen det var det et lokalt kor dirigert av Petter Anton Næss som stod for. I spissen for koret, stod mannen med den mektige stemmen, Rein Alexander. Kvelden ble avsluttet med god stemning og en helt magisk himmel.

Ikke lett å bevege seg i dette antrekket.

Søndagen startet med gudstjeneste i Fiskum Gamle Kirke. Sol og varme gjorde sitt til at publikum igjen fant veien ned til leirplassen og kunne utforske stedet i ro og fred.

Og styret i Fiskum Kulturminnelag kan se tilbake på en uke fylt av aktivitet fra morgen til kveld. De har bodd i leiren en uke. Det er nemlig ikke så rent lite som har blitt fraktet ned til leirplassen for å få den til å se ut som en ekte middelalderleir.

May Sandberg Engelien sammen med Rein Alexander som var med på konserten lørdag.

Etter en uke i fortidens tegn kan arrangøren, Fiskum Kulturminnelag og alle deres støttespillere puste ut og være fornøyd over at alle som kom fikk trimmet både hjerne, fysikk og smaksløker. Et verdig «skuespill» er over og publikum vender nesen hjem med kunnskap om middelalderen i bagasjen.

Vel blåst!

Her er mange bilder fra helgens arrangement.












Del:
Annonse