21. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jon Helgheim i Fremskrittspartiet står bak dette leserinnlegget. (Foto: FrP)

Mild straff og høy innvandring gikk galt, nå må vi snu

MENINGER: Ungdomskriminalitet, vold og ran har blitt vårt mest alvorlige samfunnsproblem. Siden overgangen til milde straffereaksjoner for ungdom i 2014 og asylkrisa i 2015, har ungdomsvolden eksplodert.
Annonse

Etter omleggingen består reaksjonene mot ungdom som begår relativt grov kriminalitet, av det som kalles ungdomsstraff. Dette er reaksjoner som på ingen måte minner om straff, som samtaler, møter, kurs osv.

Endringer i straffereaksjoner for ungdom kom etter at eksperter mente fengsel ikke fungerer, og at det i stedet fungerte som en opplæringsarena i kriminalitet. Det er ingenting som tyder på at påstandene var riktige, snarere tvert om. Gata fungerer mye bedre som rekrutteringsarena enn det et fengsel gjør, og ungdom bør sitte i egne tilrettelagte institusjoner.

Annonse

Men det er selvsagt ikke hensynet til hva som er bra for den kriminelle som skal styre politikken. Hensynet til ofrene og samfunnet er mye viktigere. Vi kan ikke fortsette å la kriminelle ungdommer gå løs i gatene, når det både ser ut til å føre til mer kriminalitet, og ikke beskytter samfunnet mot de kriminelle.

Sør-Øst Politidistrikt har hatt en tidobling av ran de siste årene, og voldskriminaliteten blant ungdom har kommet helt ut av kontroll. Dette er ikke lenger et by-problem, den klart største økningen har kommet utenfor Drammen. Uskyldige unge blir banket opp, ranet og trakassert av andre ungdommer. Som regel er gjerningspersonene flere og har innvandrerbakgrunn, og ofrene er enslige og har norsk bakgrunn.

I statistikken ser vi at de yngste aldersgruppene, som omtrent aldri får fengsel eller straff, har den største økningen. 14-åringene, som altså er under den kriminelle lavalder og ikke risikerer straff i det hele tatt, står nå for klart mest voldskriminalitet. Her har det vært en dramatisk endring siden 2014. De som er 18 år og fortsatt risikerer fengsel, har hatt en jevn nedgang i voldskriminalitet.

Det ser altså klart ut som at jo mer de risikerer å få en straffereaksjon som svir, jo mer holder de seg borte fra kriminalitet. Dette er stikk i strid med det eksperter har hevdet. Vi må slutte å lytte til de som sier at fengsel og straff ikke fungerer. Nå har vi prøvd, det gikk fryktelig galt, nå må vi snu.

Dessverre er problemene vi har pådratt oss et problem mange politikere vegrer seg for å snakke om. Det er en farlig utvikling som fører til at problemene får utvikle seg helt ut av kontroll. I tillegg til at det er vanskelig å innrømme om at man tok feil om straffereaksjoner, er det kanskje enda vanskeligere for mange å våge å se sammenhengen mellom den høye asylinnvandringen vi hadde i 2015 og voldskriminaliteten som har eksplodert i årene etter.

Det er fire viktige grep som må tas for å snu utviklingen. Vi må redusere innvandringen betydelig, ruste opp politiet, gjeninnføre fengsel for ungdom, gjerne i tilpassede institusjoner og redusere den kriminelle lavalderen til 14 år.

Grafen viser tydelig at de laveste alderstrinnene, som i liten grad risikerer fengsel, har den høyeste økningen i ungdomskriminalitet. 18-åringene, som fortsatt risikerer fengsel, har hatt en jevn nedgang.
Del:
Annonse