19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

På sykkeltur i Eiker hvor du passerer brua over Veia like før du kommer til Portåsen. (Alle foto: Tom Helgesen)

På sykkeltur i Eikers grenseland

På Eiker ligger det mange fine sykkeltraseer med liten biltrafikk og vakkert kulturlandskap. Her skal du få et turforslag på en rundtur i grenseland mellom Øvre Eiker og gamle Nedre Eiker.
Annonse

Rundturer kan jo som kjent startes hvor som helst i runden, men for enkelthets skyld beskrives denne turen med utgangspunkt i Mjøndalen. Fra Wildenveys plass ved Mjøndalen kirke følges Nedbergkollveien vestover forbi Veivangen skole og opp til krysset ved Vinsvoldveien.

Fra Mjøndalen har det gått slakt oppover i rundt 2,5 km i et etter hvert vakkert kulturlandskap med rødmalte låver og velstelte åkre. Det er noe biltrafikk både her og langs Vinsvoldveien, men ikke veldig sjenerende for en syklist.

Annonse

Gode veier ned til Korvaldgårdene i Mjøndalen.

Kursendring i Hornegata
Nå følger noen flere stigninger en drøy kilometer sør- og sørvestover langs Vinsvoldveien fram til krysset ved Skjoldhorne og Øvre Skistadvei. Her blir det en brå kursendring sørøstover Hornegata der stillheten råder. Langs veien ligger flere gamle tømmerbygninger i tilknytning til Hornegårdene som viser gamle dagers byggeskikk. Her er det grusveier som råder, og nesten helt siden du tok av fra Nedbergkollveien har du vært i Øvre Eiker kommune.

Over kommunegrensa før Korvaldgårdene
Innerst i Hornegata tar bilveien slutt, men syklister kan fint følge traktorveien som går langs jordene og gjennom noen små skogspartier. Snart ser du Korvaldgårdene, og de tilhører Mjøndalen og dagens Drammen kommune.

Det er hageblomster i de fleste fargevarianter på Portåsen i Mjøndalen.

Vår tidligere statsminister, Lars Korvald, vokste for øvrig opp på den øverste Korvaldgården. Sykkelen triller omtrent av seg sjøl på dette strekket langs jorder og skogskruller. Kanskje litt dumt å miste såpass mye høyde, for du er nede på kun 60 moh før du følger en avstikker av Korvaldveien mot Sagbråten sørover igjen.

Her går det bratt oppover langs Veia med Portåsen som neste mål. Ja, forresten kan veiskjæringa oppi bakken her være et delmål. På høyre siden av veien behøver du nemlig ikke være geolog for å finne fine fossiler.

Fossiler kan du også finne i Wildenveys rike ved inngangen til Mjøndalsskauen.

Wildenveys hjem
Etter en del høydemetre stikker du ned en traktorvei mot Veia, leser et Wildenvey-dikt ved bekken og vips så er du på Portåsen. Selve Portåsen ligger rundt 130 moh, og Herman Wildenveys hjem er jo som kjent en kulturattraksjon av høy klasse og er i dag en del av Buskerudmuseet.

Dikteren Herman Wildenvey (1885-1959) vokste opp på gården ved inngangsporten til Mjøndalsskauen, og i 2007 kjøpte Nedre Eiker kommune stedet. Det ble opprettet en ideell stiftelse som skulle drive dette som et kultursenter, og i dag er det flere tusen besøkende i året. Det store amfiet, som sto ferdig i august 2016, har plass til ca. 3.500 tilskuere. Dermed er dette en av Buskeruds største utescener.

Det er velstelt også langs husveggene på Portåsen.

Attraksjon for både lokalbefolkning og turister
Foreningen Portåsens Venner har vært en svært viktig bidragsyter til at Wildenveys hjemsted har blitt et yndet turmål og en attraksjon for både lokalbefolkningen og turister. De mange stiene rundt Portåsen går på gamle ferdselsårer til Mjøndalsskauen og på gamle kjerreveier som ble brukt til transport av stein fra kalkbruddene i området. Derfor er dette et flott sted å kombinere natur og kultur.

Det finnes flere stier og turmuligheter i Wildenveys rike.

Sørines kafé på Portåsen er oppkalt etter bestemoren til Wildenvey.

Oppe på Portåsen kan du gjerne tilbringe flere timer. Selv om det ikke skulle være noen arrangementer der, er tunet og områdene rundt åpne for publikum hver eneste dag.

Når du har begynt å tenke på hjemveien, er det bare å følge Portåsveien, som ender nede i Korvaldveien, før du raskt er tilbake ved utgangspunktet på nettopp Wildenveys plass.

Tekst og foto: Tom Helgesen

Fargerik flora på Portåsen i Mjøndalen.
Fra blomsterhagen på Portåsen i Mjøndalen.
Fra idylliske Portåsen i Mjøndalen.
Høner har noe beroligende over seg, så du kan stresse ned sammen med de fjærkledde på Portåsen.
Portåsen i Mjøndalen.
Postkaret på Portåsen.
Sykkeltraseen kommer ned bak de vakre Korvaldgårdene i Mjøndalen.

Sykkelturen går innom idylliske Portåsen ved foten av Mjøndalsskauen.
Wildenvey-dikt på uthusveggen på Portåsen.
Del:
Annonse