16. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Slik var radaranlegget på toppen av Gyrihaugen tenkt å bli. (Illustrasjon: Forsvarsbygg)

Forsvarsbygg vil bygge radarstasjon på Sirikjerke

Etter at Forsvarets radarbygging på Gyrihaugen i Nordmarka plutselig ble skrinlagt i fjor sommer, har det vært klart at det må finnes en ny lokasjon for radaren på Østlandet, som skal inngå i den nye radarkjeden for luftvarsling. Det er nå klart at den nye radaren kommer på toppen Sirikjerke i Øvre Eiker kommune.
Annonse

De er Teknisk Ukeblad (TU.no) som melder dette bak betalingsmur.

Saken var oppe til behandling i Formannskapet i Øvre Eiker torsdag som lukket sak. Men etter at TU og Forsvarsbygg har bekreftet saken, velger ordfører Adrian Tollefsen å kommentere nyheten.

Annonse

– Vi hadde et ekstraordinært formannskapsmøte om saken torsdag og vi gikk under tvil inn for at Forsvarsbygg skulle få etablere seg her med en radarstasjon. Men dette er noe vi gjør av hensyn til landets sikkerhet – ikke fordi vi ønsker naturinngrepene som må til velkomne, sier ordføreren til Eikernytt.no.

Han legger til at det nå må bli en prosess for å se hva kommunen kan få ut av en slik etablering med tanke på oppgradering av Sirikjerkeveien og eventuell utfartsparkering mm. Det må også etableres en egen vei opp til radaren.

Norge får nye radarer for militær luftromsovervåking
Forsvarsbygg skal bygge nye og oppgradere eksisterende radaranlegg over hele landet. Dagens radaranlegg skal erstattes av ny teknologi for å møte fremtidens operative utfordringer. De nye radaranleggene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne, og være NATOs øyne i nord, melder Forsvarsbygg.

Toppen Sirikjerke har ifølge bladet en høyde på 635 meter over havet og er det høyeste punktet i området mellom Drammensdalen i nord og innsjøen Eikeren i sørvest. Den beskrives som ett av de mest populære turmålene i Øvre Eiker.

Prosjektet blir omtalt som «Natos øyne i nord».

Radarprosjektet
Forsvarsdepartementet vedtok i 2019, i tråd med Stortingets godkjenning, at det skulle etableres en ny radarkjede for luftvarsling bestående av åtte radarer på ulike lokasjoner i Norge.

I november 2022 inngikk Forsvarsmateriell kontrakt med Lockheed Martin om leveranse av åtte TPY-4 radarer, med opsjon på ytterligere tre radarer. Samtlige åtte sensorer skal være operative når det nærmer seg 2030.

Skjermdump fra Teknisk Ukeblad som viser utsikten over Eikern.

Har vurdert forstyrrelser
Forsvarsmateriell sendte inn innstilling til ny lokasjon til Forsvarsstaben i desember i fjor. Beslutningen er nå tatt.

– Forsvarsdepartementet har nå gitt Forsvarsmateriell oppdrag om å etablere ny lokasjon for Østlandet på Sirikjerke i Øvre Eiker kommune, skriver seniorrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell i en e-post til TU.

– Valg av lokasjon for radaranleggene er gjort ut fra en vurdering av hvordan man med et begrenset antall radarer kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet, forteller hun.

Nå starter dialogen med de ulike interessentene i regi av Forsvarsbygg, som skal gjøre jobben med bygg og anlegg i prosjektet. Det inkluderer Øvre Eiker kommune, grunneiere og veilag, ulike interesseorganisasjoner, samt statsforvalter og fylkeskommune.

Prosessen videre vil også omfatte kartlegging av biomangfold og avklaring av eventuell kulturminnekartlegging med fylkeskommunen, ifølge Tank-Nielsen.

CybeEn «typisk» radarstasjon i Forsvaret. (Foto: Anette Ask / Forsvaret)
Del:
Annonse