16. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Innlegget er skrevet av Tor Horgen Ellingsen.

Vi bør ta Nedre Eiker kommune tilbake

MENINGER: Nedre Eikers tilværelse i Drammen kommune blir bare et tristere og tristere kapittel. Det enorme investeringsbehovet og den tungdrevne mastodonten «nye» Drammen kommune fører til kraftige nedskjæringer og dårligere kår for alle grupper i befolkningen.
Annonse

Samtidig varsler nå ordføreren om enda verre tilstander og vi må forvente kraftige tiltak og upopulære beslutninger i tida framover.

Nesten alt har blitt dårligere for folk i Nedre Eiker
For oss i Nedre Eiker er situasjonen nesten tragisk. Tilhengerne av kommunesammenslåingen argumenterte med at vi ville få langt bedre økonomi, nytt sykehjem og bedre vilkår om vi slo oss sammen med Drammen. Det motsatte er resultatet.

Annonse

Vi har ikke fått noe nytt sykehjem, og om det en gang vil bli bygget, er det en strippet versjon av de opprinnelige planene. Det er rett og slett ikke økonomi til et fullverdig sykehjem i bygda vår. Pengene går til ny bybro, nytt gigantisk renseanlegg og flere store og nødvendige prosjekter i Drammen by.

Vi, som reagerte på politikernes svik i forhold til folkets nei til sammenslåingen, pekte på at Nedre Eiker hadde langt lavere driftskostnader pr. innbygger og skatteinntekter på samme nivå som Drammen, noe som tilsa at vi aldri ville få det bedre om vi slo oss sammen.

Vi hadde også gode overskudd i de fire siste årene før sammenslåingen og kunne forlatt Robek allerede i februar 2017, slik ordføreren uttalte til avisene da 2016-resultatet forelå.

Kommunen var i god flyt og var betegnet som en ideell kommune med tanke på folketall, folketetthet og areal.

På tide med oppløsning.
Fusjonen Drammen, Nedre Eiker og Svelvik er et totalt mislykket prosjekt. Hadde det samme skjedd i en bedrift, ville eierne og styret for lengst oppløst det hele og gjenopprettet de opprinnelige enhetene. Det er derfor nesten utrolig at ingen politikere tar tak i dette.

De kommunale avgiftene bare øker og nå åpner ordføreren også for å diskutere innføring av eiendomsskatt. Samtidig selges Nedre Eikers eiendommer og arvegods for å hjelpe Drammensøkonomien.

Folk i Nedre Eiker bør ikke finne seg i dette lenger. Vi ble overkjørt og presset inn i Drammen mot innbyggernes stemmer og har fått langt dårlige betingelser og levevilkår. Nedre Eiker med sine 25.000 innbyggere bør styres av lokale krefter som har tilhørighet til bygda og som har fokus innbyggernes behov og levekår. Nå utgjør vi bare 25 prosent av en for stor og vanstyrt bykommune som i liten grad ivaretar våre interesser.

Uansett ville Nedre Eiker alene vært en stor kommune i både norsk og europeisk sammenheng. Vi er på ingen måte bare ei lita bygd.

Tor Horgen Ellingsen
Leder i For Nedre Eiker.

Del:
Annonse