19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kontoret til Willy Skaret bar tydelig preg av hans store interesse og hobby. Nå er han den eneste fra Nedre Eiker som har «tatt» 185 topper.

«Topptur-Willy» med 185 topper – unikt for Nedre Eiker

Da Willy Skaret startet å «samle på» toppturer, het kommunens hans Nedre Eiker. Selv om den er for lengst blitt Drammen, forholder Willy seg til de gamle kommunegrensene. Grunnen er at han da er den eneste i kommunen med alle toppene over 2.000 meter.
Annonse

I januar i fjor intervjuet Eikernytt.no Willy på en av hans siste dager på kontoret i Mjøndalen. Det var på tide å kutte ut kontorrekvisita og heller satse med på friluftslivet – og flere toppturer. Han hadde da noen topper igjen til 185 kunne han fortelle våre lesere.

Nå er han i midlertidig klar med sine 185 topper selv om det tok ham 23 år å komme dit. Og han skal etter eget utsagn være den eneste fra tidligere Nedre Eiker kommune som kan vise til denne bragden. Ifølge Willy skal det være én person fra Øvre Eiker som har det samme antall toppturer som ham selv.

Annonse

Nå er toppturer en spesiell sak. Noen – som Willy – anser det for å være en ny topp om han må gå 50 meter ned og like mange meter opp igjen til neste topp. Andre har lagt lista på 30 meter. Det spesielle og delvis eksklusive miljøet med klatrere registrer klatringen og hvilke topper de har vært på og det føres sirlige logger for når og hvor og ikke minst hvor høyt de har vært.

Bilde fra Ingves siste tur til Austre Rauddalstinden 2.086 moh. Fra venstre : Nina Heglund, Christian Hedman, Ingve B. Skaret, Sara Henriksen. (Foto: Linn Therese Jovik)

– Dette er et helt eget miljø og vi konkurrerer og samarbeider. Og vi bruker noen ganger guider for å komme oss trygt fram, sier Willy Skaret.

Han startet egentlig å klatre da sønnen, Ingve Bærheim Skaret, sa han ville på toppen av Galdhøpiggen med sine 2.469 meter over havet. Etter det skulle det bli de 10 høyeste i Norge sammen. Willy beskriver det som å gå på Norges tak og med fantastiske naturopplevelser, men ikke uten farer og skikkelig dritvær.

Sønnen ga seg etter 10 topper, men har kommet tilbake og vært med på flere tøffe turer de siste årene og er i ferd med å ta igjen «gammern».

Foran Store Skagadølstind. Bildet er tatt fra Dyrhaugsryggen.

– Det er turer vi har tatt hvor været har snudd på sekunder og hvor vi ikke har sett en dritt, sier han og legger til at da er GPS og eventuelt guiden redningen. Turen er både som fotturer eller på ski. Det spiller ingen rolle for antallet – bare turopplevelsen.

Han og turfølget hans har mange ganger måttet avbryte på grunn av dårlig vær. Kanskje det er grunnen til at de ikke har hatt noen alvorlige hendelser under de mange hundre turene.

Kryssing av heftige bresprekker hører med til toppturene, men er langt fra ufarlig.

Søster har vært med
Linda Skaret Ball – søster til Willy – har også vist seg som en fjellvant dame og har vært med på en rekke av turene. Blant annet har de sammen tatt alle toppene i England, Skottland og Wales og da snakker vi om topper på mellom 1.000 og 1.300 meter. Ifølge Willy kan det sammenlignes med Rondane her i Norge. De mangler to topper i Irland, men vet ikke helt når de kan tas.

Nå er det alle 30-meter toppene som skal tas sammen med familien og alt blir registrert i appen Peakbook. For dette er seriøse saker.

Neste prosjekt er å ta alle fylkestoppene i Norge – og da regner de med de gamle fylkene slik at vi snakker om 19 i tallet. 15 er allerede tatt, men det gjenstår altså fire. Willy regner med at han trenger de neste to årene på dette prosjektet.

Lodalskåpa – 2.083 moh. Dette er den hittil siste toppen til Willy og ble gått 2. august i år.

Lokale toppturer i Øvre Eiker
Som mange kanskje har fått med seg er Willy nå engasjert av Øvre Eiker Idretts- og Aktivitetsråd for å skape aktiviteter i kommunen. Vi har sett ham på «stolpejakt» med kano og nå skal han lage toppturer til 15 av kommunens topper.

– I løpet av de to neste årene skal vi få lagt ut alle de 20 toppene og her må alle som skal være med, må bruke en innsjekk på mobilen med GPS-lokasjon. Det nytter altså ikke bare å si at du har vært på toppen – det skal bevises, sier han.

Her regner han med at det blir både hard konkurranse og at det går sport i det for mange. Dette er turer som var pluss – minus én time og skal passe for de fleste.

– Dette er en kjempefin måte å bli kjent i egen kommune på og å komme seg i form. Vi legger det opp slik at de aller fleste vil greie å ta turen, sier Willy.

På toppen av Lodalskåpa 2. august i år.
Del:
Annonse