16. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange biler tenner ikke baklysene sammen med kjørelys. - Sett lysbryteren i auto, så tenner bilen selv de lysene det er behov for. (Foto: Colourbox)

NAF anbefaler: – Sett lysbryteren på auto om du er usikker

Moderne biler har mange innstillinger når det gjelder bruk av lys. - Vi anbefaler at du setter lysbryteren på auto, så er du sikker på at de riktige lysene er tent på bilen til enhver tid, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.
Annonse

Høsten nærmer seg og med høsten kommer mørke kvelder, nedbør og dårlig sikt.

– Etter lange og lyse sommerkvelder står høsten for tur og mange kjører med lysbryteren i feil innstilling uten å tenke over det. Sett den i auto, så styrer bilen selv for å bruke riktige lys til ulike forhold, råder rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF. 

Annonse

Lys er viktig for å bli sett
Utfordringen er at mange moderne biler ikke tenner baklysene når lysbryteren står avslått, da tennes bare frontlysene eller bilens kjørelys. Å kjøre uten baklysene tent kan medføre en bot på 3.900 kroner. I verste fall til ulykker i mørke tunneler eller ved tåke.

– Bøter er en ting, verre er det at andre bilister ikke ser deg. Det kan fort føre til en ulykke eller farlig situasjon. Du er nemlig helt usynlig i mørket uten baklys på bilen, sier Svendsen.

Ikke alltid auto er best
Med lysbryteren på auto tenner bilen automatisk nærlys og baklys når det blir mørkt ute, men det er situasjoner der det kan være lurt å kjøre med baklysene tent også i dagslys.

– Gode eksempler på det er når det regner, det er tåke eller dårlig sikt, sier NAF-rådgiveren

På biler som også har automatisk lyskontroll av fjernlys kan det i mange tilfeller lønne seg å sette lysbryteren på. Da har du selv kontroll over når den blender opp og ned. Mange systemer blender ned for tidlig og opp for sent. 

– Ta kontroll når været krever det eller når du kjører i mørke og syntes at bilen er vel rask med å blende ned og treg med å sette på fjernlysene, sier Svendsen.

La tåkelysene være av
NAF anbefaler også bileierne å skru ned lysstyrken på skjermene inne i bilen, og til å la tåkelysene foran være avslått når du kjører i mørke og i regn.

– Begge disse lyskildene er kraftige og vil gjøre nattsynet ditt dårligere. Så sett skjermene i nattstilling og skru av tåkelysene foran på bilen. Da er du sikret så godt nattsyn som mulig og kan oppdage farer tidligere. En annen ting er selvsagt også at det er forbudt å kjøre med tåkelys tent i kombinasjon med nærlys eller fjernlys, avslutter Jan Harry Svendsen.

Del:
Annonse