19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kart over styrtregn på gult nivå for deler av Østlandet og Sørlandet. Her kan det også komme lokale flommer og jordskred.

Trippelvarsling: Styrtregn – flomfare og jordskredfare

(Oppdatert kl. 14.45 03.09.24) Etter en deilig helg over store deler av Østlandet, snur været tirsdag kveld. Nå er det hele tre farevarsler på gult nivå som gjelder – styrtregn – flomfare og jordskredfare. Og vi har så vidt begynt på høstmåneden september. Nå er varselet oppgradert til oransje, noe som betyr enda mer regn og lyn. Ifølge Meteorologisk Institutt kan det nå komme mellom 50 og 60 mm regn i løpet av 12 timer. Det kan også bli mye lyn og torden.
Annonse

Meteorologisk Institutt har via Varsom.no sendt ut hele tre farevarsler for denne uken med økende fare tirsdag ettermiddag og kveld.

Dette er varslene fra Varsom.no:

Annonse

Styrtregn

Avsender: Meteorologisk Institutt
Faren øker: Tirsdag 3. september 2024, kl.19.00
Faren minker: Onsdag 4. september 2024, kl. 07.00
Sannsynlighet: Sannsynlig > 50 prosent

Konsekvens
Fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Råd
Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannføring. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna. Sjekk veimeldinger (175.no). Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 cm.

Beskrivelse
Tirsdag kveld og natt til onsdag ventes kraftige regnbyger i ditt område. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt. Det er også fare for lyn og torden.

Flomvarsel

Beskrivelse
Vannføringen vil øke raskt i små og middels store elver. Dette kan føre til lokale oversvømmelser og erosjonsskader. Årsaken er at det ventes mye regn og kraftige regnbyger, 40-70 mm i løpet av 12 timer fra tirsdag kveld.

Skredhendelser
Skredhendelser kan forekomme. Utsatte bane- og veistrekninger kan bli stengt.

Trippelvarsling på gult nivå holdt ikke. Nå er varselet endret til oransje nivå. Det betyr enda mer regn og stor fare for lyn og torden i kveld og i natt.
Del:
Annonse