16. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Redningsskøyta «Idar Ulstein» deltok i søk under vanskelige forhold. (Illustrasjon: RS)

39 personer druknet i sommer – ingen i Buskerud

14 personer omkom i drukningsulykker i august. Dermed har 39 personer druknet i Norge i sommer, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. En av de omkomne i år er fra Buskerud, men fylket er forskånet fra drukningsulykker i sommer.
Annonse

– Vi har dessverre lagt bak oss nok en sommer med svært mange drukningsulykker. De triste tallene understreker hvor viktig det er at nullvisjonen, som regjeringen vedtok i august i fjor, følges opp av en handlingsplan og mer ressurser til det drukningsforebyggende arbeidet, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Fritidsbåt, bading og fall fra land
Alle utenom én av sommerens drukningsulykker skjedde fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land.

Annonse

15 menn og to kvinner omkom i forbindelse med bruk av fritidsbåt, hvorav én ulykke skjedde under rafting. I samme periode i fjor druknet 11 personer fra fritidsbåt. Den yngste personen var i starten av 20-årene, mens den eldste var i 80-årene. 10 av de omkomne var menn over 60 år, hvorav halvparten mistet livet etter å ha falt mellom båt og brygge.

Seks kvinner og fem menn druknet under bading i sommer, noe som er to flere enn i fjor sommer. Den yngste var en gutt på 15 år, mens den eldste var en mann i 80-årene. Ulykkene er jevnt fordelt mellom sjø og vann.

Ni menn og én kvinne omkom etter å ha falt fra land mellom juni og august. Det er like mange som sommeren 2023. Ulykkene skjedde blant annet på tur, og under fiske i elv. Den yngste var en 13 år gammel gutt, mens den eldste var i 80-årene.

I underkant av halvparten (49 %) av sommerens ulykker skjedde i sjø, mens resten er fordelt på vann (28 %) og elver (23 %).

Halvparten over 60 år
49 prosent av de som druknet i sommer var 60 år eller eldre.

– Eldre voksne utgjør en stadig større del av drukningsstatistikken, og fram mot 2040 vet vi at det vil være enda flere innbyggere i 70- og 80-årene. For å lykkes med å forhindre drukning er vi nødt til å jobbe koordinert og langsiktig mot denne aldersgruppen, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

14 drukningsulykker i august
10 menn og fire kvinner omkom i drukningsulykker i Norge i august. Ulykkene er jevnt fordelt mellom fall fra land, ulykker fra fritidsbåt og under bading.

Fritidsbåt:
• Møre og Romsdal: En mann i 80-årene omkom i drukningsulykke i Innfjorden i Rauma, etter å ha falt mellom båt og brygge.

• Agder: En mann i 70-årene omkom etter at han falt mellom fritidsbåt og brygge ved Gjeving i Tvedestrand kommune.

• Vestland: En amerikansk kvinne i slutten av 20-årene døde etter at en vikingbåt fra Færøyene kantret utenfor Stad kommune. Fem personer ble reddet.

• Vestland: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt i sjøen fra en kai eller båt ved en øy i Austevoll kommune.

• Agder: En mann i 40-årene omkom etter at en båt kjørte på et skjær i elva Otra i Kristiansand. En person overlevde ulykken.

Fall fra land:
• Østfold: En mann i slutten av 20-årene ble funnet omkommet i elva Tista i Halden kommune etter å ha falt fra land.

• Akershus: En kvinne i 70-årene ble funnet omkommet i et vann i Jevnaker kommune etter å ha blitt meldt savnet etter en gåtur.

• Agder: En polsk mann i 20-årene, som var bosatt i Rogaland, omkom etter å ha falt i sjøen ved Brufjellhålene i Flekkefjord.

• Vestland: En 13 år gammel gutt fra Ungarn, som var på ferie i Norge med familien, omkom etter at han falt i Bondhuselva i Kvinnherad.

Bading:
• Oslo: En kvinne i 60-årene omkom under bading i Sognsvann i Oslo.

• Trøndelag: En tysk mann i 80-årene omkom da han forsøkte å svømme etter en båt på rek i sjøen i Melhus kommune.

• Rogaland: En mann i 20-årene omkom under bading på Orrestranda i Klepp kommune.

• Akershus: En kvinne i 70-årene druknet da hun badet i et vann i Aurskog-Høland kommune.

I tillegg er én ulykke kategorisert som «Annet», etter at en mann i 50-årene druknet etter en sykkelulykke der han havnet i et vann i Nordre Follo kommune i Akershus.

Så langt i år har 71 personer druknet i Norge. Det er en økning på 13 prosent fra samme tid i fjor.

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. Siden forrige publisering er det lagt til en badeulykke i Oslo i juli måned.

• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se  Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 

• I august omkom også en sju år gammel norsk jente i en drukningsulykke i et basseng på Kypros. Se egen oversikt under fanen «Utlandet» på rs.no/drukning

Del:
Annonse