16. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Gjør turen meningsfull denne helga ved å plukke søppel du finner på stien, i grøfta eller i vannkanten. (Illustrasjon)

Bli med på å gjøre en forskjell for naturen denne helgen

Nå har du muligheten til å kombinere helgens tur med en god gjerning. Som avslutning på Friluftslivets uke inviteres alle til å delta på den nasjonale ryddedugnaden «Tur med mening».
Annonse

«Tur med mening» er en dugnad for naturen på initiativ fra Norsk Friluftsliv og Strandryddeuka. Hele Norge oppfordres til å ta en tur ut og gjøre en innsats som ikke krever mye av oss, men som likevel har stor betydning for naturen.

– Søppel i naturen er et problem som både skader miljø og dyreliv, og irriterer turgåere. Vi håper derfor at så mange som mulig vil delta i årets «Tur med mening» og bidra til at naturen blir litt finere for de som går der etter oss, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv, fellesorganisasjonen for de 19 friluftslivsorganisasjonene.

Annonse

Ifølge tall fra Ipsos, er nettopp søppel det flest av oss irriterer seg over når vi er på tur. Helgen 6. til 8. september oppfordres derfor alle til å rydde nærområdene sine for sammen å bidra til å gjøre naturen renere og tryggere.

Gjør turen meningsfull
Konseptet er enkelt: Ta med deg en pose og noen hansker på tur, og plukk med deg søppel du finner på din vei. Søppelet tar du med deg hjem og kaster i egen søppeldunk. Lier påpeker at turen verken trenger å være lang eller kreve stor innsats – hver handling bidrar.

– Har du en sti, en skog eller et friluftsområde i nærheten av deg som trenger litt kjærlighet? Dette er en flott anledning til å gi litt tilbake til naturen som gir oss så mye, sier Lier.

Både enkeltpersoner, familier, skoler, arbeidsplasser og andre oppfordres til å bidra i dugnaden.

Finner søppel fra friluftsliv
Selv om de fleste er flinke til å rydde etter seg, er friluftsliv dessverre en betydelig bidragsyter til forsøpling i naturen. Kartlegginger fra Hold Norge Rent i innlandsområder viser at minst 10 prosent av søppelet i naturen kan knyttes til friluftsliv.

– Mat- og snacksemballasje, engangsgriller og utstyr fra friluftsaktiviteter er blant tingene vi ofte ser at folk legger igjen, sier Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent.

Gulbransen påpeker at det ikke er meningen at privatpersoner skal håndtere ulovlig dumpet avfall eller områder med mer søppel enn vi selv kan håndtere. Slike funn kan meldes inn på ryddenorge.no eller til kommunen du bor i.

Friluftslivets uke 2024
• Arrangeres over hele Norge fra 31. august til 8. september.
• Tusenvis av turer og aktiviteter finnes på friluftslivetsuke.no
• 6.-8. september arrangeres den nasjonale ryddedugnaden «Tur med mening» i samarbeid med Strandryddeuka.

Del:
Annonse