17. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kjell E. Grønbeck leder kommunens utvalg for næring og kultur og han innledet om tilrettelegging for frivilligheten.

Engasjert forsamling på folkemøtet i Vestfossen

FORENINGER: Til tross for ekstra varmt og fint sommervær, hadde en del innbyggere funnet veien til Vestfossen Kulturkirke for å diskutere frivillighet denne torsdagskvelden i september. Den såkalte Samskapingskafeen skulle møtes i kirken og samtidig var det invitert til folkemøte om dugnadssjelen i bygda.
Annonse

Kjell E. Grønbeck (bilde) var en av innlederne for kveldens dialog. Han er leder for kommunens utvalg for næring og kultur. Grønbeck la vekt på at kommunen hadde ansvaret for blant annet å tilrettelegge og koordinere for frivilligheten. Og at kommunen også i en del tilfeller tildelte midler til frivillige organisasjoner, idrettslag o.l.

Videre var han opptatt av at kultur, dugnad og frivillighet er med på å legge grunnlaget for bærekraftige og gode lokalsamfunn. Og at det var viktig at de forskjellige aktørene fant sammen for å skape resultater.

Annonse

Etter innlederne fikk de oppmøtte Vestfossen-innbyggerne være med i diskusjoner i mindre grupper. Her var det fokus på hvordan vi skulle få patriotismen og engasjementet til å blomstre igjen etter litt vanskelige vilkår gjennom pandemien. Det var stor enighet om at «dørterskelen» var blitt høyere for at mange skulle melde seg til frivillig innsats.

Videre ble det også påpekt at dugnad var blitt et ganske «slitt» og belastet uttrykk. Mange forbandt det med «dugnadene» befolkningen måtte være med på under pandemien, på oppfordringer fra myndighetene. Eller også pålagte oppgaver vi fikk når vi hadde barn og ungdom i skolen eller på fritidsaktiviteter.

En felles oppfatning fra flertallet var at de som behøvde hjelp til frivillighet og hjelp til aktiviteter i lokalmiljøet, må være mye tydeligere på hva de behøver hjelp til. Og ikke minst kommunisere godt om at alle former for hjelp kan bidra, ikke bare de store løftene.

Ikke veldig mange hadde tatt turen til Vestfossen kulturkirke sist torsdag, men de som kom hadde gode innspill og tanker om det å drifte et sted som Vestfossen.

Det ble naturlig nok mye fokus på flere av de store arrangementene i området. Både Vestfossen Marken, Jul i Parken, 24 timersen, Jungerløpet og Frisbee konkurranser i Ormåsen, ble en del av samtalene. Flere mente at det burde kunne organiseres med et fellesskap på tvers av arrangementene. Og at de ulike delen derav kunne dra nytte av hverandre, og ikke minst i samarbeidet med Grendeutvalget og kommunen.

Av andre punkter som kom frem underveis var blant annet å jobbe for mer bussforbindelse mellom Ormåsen og Vestfossen, for å binde aktiviteter og miljøene tettere sammen. Samt å påvirke aktører til å åpne opp i større grad for allmennheten (tilgjengelighet til idrettsanlegg, skoleanlegg, nærområder o.l.).

Det kom videre også et sterkt ønske om å bruke åpne plattformer som kommunens sider og Facebook siden «Ja til lokal virksomhet i Vestfossen», for å nå ut med behov for hjelp og støtte til mer aktivitet.

De frammøtte var enige om at det var viktig å formidle ideene og interessen fra møtet utad, og at det kom en oppfølger om ikke så lenge. På den måten kan de bygge videre på engasjementet som de tross alt kunne spore på denne torsdagskvelden i Vestfossen.

Referert av
Per Kristian Eide

Del:
Annonse