17. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ny runde med buss for tog førstkommende helg da Bane Nor skal gjøre omfattende arbeider på banenettet fra Mjøndalen og vestover langs Sørlandsbanen. (Illustrasjon: Atle Havnerås)

Omfattende vedlikehold på Sørlandsbanen – ny runde med buss for tog

Belag det på nok en helg med buss for tog. Helgen mellom 14. og 16. september settes nemlig togtrafikken på pause for å utføre nødvendig vedlikehold og modernisering langs Sørlandsbanen fra Mjøndalen i øst til Kristiansand i vest.
Annonse

– Vi har hektisk aktivitet hele arbeidshelga. Arbeidet som skal gjennomføres har vært planlagt lenge, og det er nødvendig vedlikehold som å reparere en stikkrenne, bytte ut slitte sviller og skinner. Vi skal også tilrettelegge for et nytt digitalt signalanlegg. Alt dette er med på å sørge for at vi kan frakte gods og mennesker miljøvennlig på jernbanen, sier Hans Gunnar Dokken, regiondirektør i Bane Nor.

Vedlikeholdsarbeid pågår kontinuerlig på jernbanen, men intensive arbeidshelger er helt nødvendig for å få gjennomført tilstrekkelig vedlikehold, sier Dokken:

Annonse

– Vi utnytter alltid ledige luker mellom togene for å gjøre vedlikehold. Vi får gjort mye, men noen helger i året er vi avhengige av å stenge sporet for trafikk for å gjøre nødvendige tiltak og modernisering på en enda mer effektiv og driftssikker måte, sier han.

Påvirker togtilbudet
Når det pågår arbeid i sporet, kan ikke toget kjøre som vanlig. Derfor blir det buss-for-tog på flere strekninger denne helga. For detaljer om alternativ transport, se togselskapenes apper eller hjemmesider for mer informasjon.

Husk dette når det er buss for tog: 
• Planlegg reisen din i appene eller på nettsidene til togselskapene eller Entur.

• Bussen kan bruke andre stoppesteder enn det toget gjør.

• Avgangs- og ankomsttider kan være annerledes enn du er vant til.

• Reisen kan ta lengre tid med buss og det tar tid å bytte mellom buss og tog.

• Kjøp billett før du går om bord.

• Ta med en flaske vann om det er varmt.

• Følg gule skilt.

(Arkivbilde)

Ikke gå i sporet, arbeidstog kan kjøre hele døgnet
Vi minner om at det er farlig og forbudt å ferdes i, eller i nærheten av jernbanespor og høgspenningsanlegg. Selv om den vanlige togtrafikken er innstilt, kan det komme arbeidstog når som helst.

Ulempe for naboer
Naboer som blir berørt av særlig støyende arbeid, vil bli informert og varslet direkte.

I retning fra øst mot vest, omfatter det tettpakkede programmet blant annet arbeid på følgende steder og delstrekninger:

Mjøndalen stasjon: Her skal vi skifte ut slitte drivmaskiner til sporveksel.

Steinberg stasjon: Her skal vi erstatte gamle sviller med nye.

Hokksund stasjon: Her skal vi erstatte gamle sviller med nye, samt ferdigstille nye plattformer og rive den midlertidige treplattformen.

Vestfossen: Her skal vi montere nye anlegg for sporvekselvarme. Nye varmeanlegg bidrar til å redusere risikoen for at sporvekslene fryser fast når vinteren setter inn med snø og kulde.

Drolshammer planovergang: Her skal vi justere lyssignalene ved overgangen.

Krekling: Her skal vi skifte ut masser under sporene. Ny pukk gir bedre drenering, mer stabile spor og redusert risiko for telehiv.

Skollenborg: Her skal det byttes sporveksel i to av sporene. 

Kongsberg: På strekningen skal vi reparere en stikkrenne mellom vei og bane for å unngå flom ved mye nedbør.

Kongsberg stasjon: Her skal vi bytte bevegelige slitedeler i sporveksel.

Krekling – Skollenborg: Her skal vi justere spor og pakke masser under spor.

Hokksund – Kongberg: Her skal vi rydde vegetasjonen langs sporet. Fjerning av vegetasjon gir blant annet bedre sikt og redusert risiko for dyrepåkjørsler.

Øvrige arbeider vil foregå i vestre deler av Buskerud og Telemark.

Del:
Annonse