19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

På tur over dammuren forbi Damhytta på Nerdammen. En fin tur og en opplevelse i seg selv. (Alle foto: Tom Helgesen)

Natur av høy klasse i Solbergmarka

«Innpå», som det heter lokalt, har skogområdene nord for Solbergelva mye vakker natur å by på. Her er det mange perler, og Damåsen og Tretjernsåsen er to av dem.
Annonse

Du kan både sykle og kjøre bil (bomavgift) opp mot Nerdammen, og det er drøye 400 høydemetre fra Solbergelva og opp. Derfor vil nok mange syklister foretrekke elsykkel, men det er fullt mulig å tråkke oppover med egne krefter også.

Spektakulær Turistforeningshytte
Denne turen følger muren over Nerdammen, forbi den spektakulære Turistforeningshytta på selve Dammuren, og videre til enden av muren. Her går du sørvestover mot noen hytter og følger en sti opp det bratte og trange skaret i bakgrunnen. Noen utlagte tau kan hjelpe deg litt på vei, for det er bratt opp her.

Annonse

Panoramautsikt
Når du er oppe på Damåsen, får du imidlertid lønn for strevet. Her ligger utsiktspunktene og flaberga på rekke og rad. Flere steder kan du se store deler av Finnemarka, fjellene mot nordvest i Buskerud og både Drammensfjorden og Sandebukta. Her snakker vi panoramautsikt.

Damhytta på Nerdammen i enden av denne gangbroen.

Vær bare klar over at stiene oppå her kan være vanskelige å følge, for noen er meget utydelige og diffuse. Likevel er det greit å ferdes på beina i den glisne furuskogen med åpne bergrabber rundt omkring i landskapet.

Ved Tretjerna og Tretjernsåsen kommer den blåmerka stien til DNT Drammen og Omegn (DNTD) inn, og dette er en del av traseen til den såkalte «Topp 7-turen». I disse traktene ligger det mange flotte bålplasser, så her er det bare å vrake og velge. Nå er det for øvrig også lov til å tenne bål på skauen igjen.

Damhytta på Nerdammen er ikke veldig stor.

Øst- eller vestsiden av Nerdammen
Hjemturen går langs den blåmerka stien mot nordvest i retning demningen på Mellomdammen. Her kan du velge om du ønsker å gå over demningen og på østsiden av Nerdammen, eller ta stien under Damåsen på vestsiden av dette vakre vannet. Uansett er du snart tilbake på utgangspunktet ved demningen på Nerdammen. Da har du tilbakelagt 4-5 kilometer i noe av den flotteste naturen marka har å by på.

Et vakkert stykke Norge finner du her med dammuren på Nerdammen, Damhytta og Damsåsen i bakgrunnen.
Ett av Tretjerna på Tretjernsåsen vest for Nerdammen.
Gry Mile Jakobsen på sykkeltur til Nerdammen.
Kulturminner ved muren på Nerdammen.
Dette er maksimal overnattingskapasitet på Damhytta på Nerdammen.
Naturen oppe på Damåsen fascinerer de fleste, her med Drammensfjorden i bakgrunnen.
Noe særlig vakrere rasteplass enn denne benken helt sør ved Nerdammen skal du leite lenge etter.
Rikelig med rognebær også ved Nerdammen, men blir det lite eller mye snø til vinteren da?
Småbrukene langs Solbergveien ligger idyllisk til.
«Trollet» på Tretjernsåsen vest for Nerdammen.
Tau til å dra seg opp i ved den bratte passasjen til Damåsen via stien som går opp sørvest for Nerdammen.
Del:
Annonse