3. desember 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bli med på Nasjonal brannøvelse: Gjennomfør din egen brannøvelse denne høsten er oppfordringen fra Brannvernforeningen.

Har ikke øvelser: Folk flest tar ikke brannfaren på alvor

Ifølge en fersk undersøkelse har kun 23 prosent gjennomført en brannøvelse der de bor. Det er svært lave tall. Derfor inviteres alle til å delta på Nasjonal brannøvelse denne høsten.
Annonse

– Å være godt forberedt kan utgjøre forskjellen på liv og død i en brannsituasjon. Dette høres kanskje skremmende ut, men handler om å skape trygghet rundt situasjonene som kan oppstå, og hvordan vi best kan håndtere dem, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

Selv om nordmenn i veldig stor grad er flinke til å teste røykvarsleren, og sikre seg med tilstrekkelig slokkeutstyr, er det likevel altfor mange som undervurderer verdien av å holde brannøvelser i hjemmet.

Annonse

Gjør brannøvelser til en del av hverdagen
I anledning Brannvernuka 2024, en uke med ekstra søkelys på brannsikkerhet i Norge, inviteres alle til å delta på den landsomfattende aktiviteten Nasjonal brannøvelse. Formålet er å få folk flest til å gjennomføre sin egen brannøvelse der de bor.

– Når undersøkelsen viser at så få som 23 prosent har hatt brannøvelse, viser det tydelig at folk flest faktisk ikke tar brann på alvor. Vi ønsker derfor å motivere familier og husholdninger til å gjøre brannøvelse til en naturlig del av hverdagen. Dette bør gjøres minst én gang i året, gjerne i forbindelse med Nasjonal brannøvelse hver høst, forteller Søtorp.

Bak Nasjonal brannøvelse står Brannvernforeningen, i partnerskap med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Gjensidigestiftelsen.

Elisabeth Aarsæther, direktør i DSB, oppfordrer alle til å ta brannfaren på alvor og jevnlig avholde brannøvelse hjemme.

En investering i trygghet
– Vi ser at det er stor variasjon i hvordan norske hjem forbereder seg på brann. Ved å etablere en tradisjon for å ha brannøvelse der vi bor, vil vi stå bedre rustet til å håndtere en brann. Dette vil bidra til å øke tryggheten til hele landets befolkning. Små grep kan redde liv, sier Elisabeth Aarsæther, fungerende avdelingsdirektør i DSB.

Hun får støtte fra Gjensidigestiftelsen, som også stiller seg helhjertet bak budskapet i kampanjen.

– Å investere tid til å holde jevnlige brannøvelser, er en investering i egen trygghet. Det kan være så enkelt som å bruke 15 minutter til å prate sammen om hva som kan skje, og hvordan vi skal reagere, sier Ingrid Riddervold Lorange, administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen.

Ingrid R. Lorange, administrerende direktør i Gjensidigestiftelsen.
Del:
Annonse