19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

«Bjørnis» er beregnet å ankomme kl. 12.15 i Mjøndalen og kl. 13.15 i Hokksund. Men ikke vent til da med å komme. Da er det trolig fullt på plassen. (Fotos: Roy Hansen)

Inviterer til åpen brannstasjon med kjendisbjørnen «Bjørnis»

Lørdag kommer kjendisbjørnen «Bjørnis» til brannstasjonene i Mjøndalen og Hokksund. Da er det nemlig en ny runde med åpen dag og hvert år kommer en stor skare med unger for å se den populære bjørnen samtidig som de får se brannbiler og mye annet.
Annonse

Hvis du er nysgjerrig på hvordan det ser ut på din lokale brannstasjon har du mulighet til å finne det ut nå. I helga åpner nemlig Drammensregionens brannvesen fem av sine brannstasjoner – i Drammen, Mjøndalen, Hokksund, Noresund og Prestfoss.

Åpen dag på brannstasjonen har tidligere vært et godt besøkt arrangement for store og små, og den populære brannbamsen Bjørnis er blant de store trekkplastrene.

Annonse

– Vi merker at mange familier kommer for å se Bjørnis danse og showe, men de andre aktivitetene vi har på brannstasjonene er også populære. Her vil du blant annet få mulighet til å spyle med brannslange, sjekke ut en ekte brannbil, og delta på rebusløp hvor du kan vinne fine premier. Vi opplever at det også er mange voksne som synes at brannvesenet er spennende, forteller Kristin Grydeland, informasjonskonsulent i Drammensregionens brannvesen.

Nesten 400 brannstasjoner holder åpent
Åpen dag på brannstasjonen er en del av den nasjonale brannvernuka, hvor brannvesen over hele landet har litt ekstra fokus på brannvern. Nesten 400 brannstasjoner over hele landet inviterer til åpen brannstasjon i forbindelse med brannvernuka.

– I år trekker vi særlig frem brannøvelse i hjemmet. Mange har brannøvelse på skolen eller på jobb, men tenker ikke på at det kan være lurt å gjennomføre hjemme også, forteller Grydeland.

Hun påpeker at alle bør tenke gjennom hva de bør gjøre dersom det begynner å brenne hjemme. Særlig røykvarslere og rømningsveier er viktig for brannsikkerheten.

– Klarer for eksempel alle å komme seg ned brannstigen, dersom dere har en slik? Slikt er best å teste i ro og mak, forteller hun.

Nasjonal brannøvelse
I år arrangeres det Nasjonal brannøvelse, hvor alle i hele landet oppfordres til å gjennomføre brannøvelse hjemme. På nettsiden brannovelse.no kan man registrere at man skal gjennomføre brannøvelse med sin husstand, borettslag, skole eller virksomhet. Det er samlingen av mange ulike brannøvelser over hele landet i løpet av noen uker denne høsten – der hvor folk jobber, studerer og bor – som utgjør den landsomfattende kampanjen Nasjonal brannøvelse.

Tips til brannøvelse hjemme:
En brannøvelse behøver ikke være komplisert eller innebære fysisk evakuering. Det er ofte godt å starte med en prat om hvordan man kan unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

For eksempel: Hva om det begynner å brenne mens du sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarier. Hva om det brenner i trappa? Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg om det blir dramatisk.

Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel ved postkassen eller det store treet på motsatt side av veien.

• Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer. Klarer alle komme seg ned brannstigen?
• Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.
• Vit hvor brannslokkeutstyret er plassert og hvordan det brukes og sjekk at det ikke er gått ut på dato.
• Etter øvelsen: Gikk alt som det skulle? Hvis ikke har dere mulighet til å rette opp det som ikke fungerte – før det begynner å brenne.

Mange aktiviteter på Åpen brannstasjon og spyling med brannslange er noe av det beste. Men det finnes mye annet å gjøre også mellom kl. 11.0 og 14.00. Gjelder i Mjøndalen og i Hokksund.
Del:
Annonse