21. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Utbyggingen av Veiavangen kan bli ofret i forbindelse med budsjettbehandlingen, mener Venstre. (Arkivbilde)

Er skolene våre viktigere enn politikernes lommebøker?

MENINGER: Tirsdag 24. september samles kommunestyret i Drammen for å avgjøre hvor vi skal kutte penger på budsjettet vårt.
Annonse

Et tiltak som nå plutselig står i fare er den planlagte utvidelsen og rehabiliteringen av Veiavangen ungdomsskole. Samtidig vil ikke politikerne kutte ei krone i sine egne goder.

Som kjent har Veiavangen vært i ulovlig tilstand i svært mange år. Det er på overtid å gjøre utbedringer som igjen gjør skolen trivelig og levelig for elever og lærere. Da vi skulle vedta en løsning på dette i forrige kommunestyreperiode var det viktig for oss i Venstre å finne en løsning for fremtiden som løste flest mulig behov.

Annonse

Vi visste at kulturlivet og idretten i nærområdet samtidig trengte lokaler. Vi satte derfor krav til at Drammen Idrettsråd og Drammen Kulturråd skulle involveres i tett medvirkning for å utarbeide det nye prosjektet.

Resultatet av dette gode samarbeidet ble et helhetlig forslag til «nye Veiavangen» som både vil møte kulturlivets og idrettens behov. Et forslag vi har vært kjempestolt av – og gledet oss til å se at spaden settes i jorda på. Finansieringen har vært vedtatt i kommunens investeringsbudsjett gjennom flere runder – og skulle etter planen settes i gang nå.

Vi synes derfor det er utrolig synd at posisjonspartiene H, FrP, KrF og PP nå heller kaldt vann over disse planene med forslaget de fremmet i formannskapet 17.09 om å «vurdere om det kan tas ned kostnader i prosjektet, med en prisvurdering per enhet». Det betyr i praksis at skolen risikerer å få en «First Price-versjon» som så vidt møter kravene til miljørettet helsevern, men ikke noe mer.

I så fall en tapt mulighet for Mjøndalsområdet. Og en helt unødvendig en:

Vi i Venstre har nemlig foreslått å kutte hele 12 millioner fra politikernes del av budsjettet. Dette gjennom å kutte betydelig i både selve politikerlønna, støtten til partigruppene, antall utvalg, antall representanter i kommunestyret, samt mat, drikke og annen sosial hygge som kommunens vanlig dødelige ansatte må se langt etter, men som politikerne av en eller annen grunn skal bevilge seg selv.

12 millioner her, i kombinasjon med flere av våre andre alternative kuttforslag, ville gitt inndekning for blant annet Veiavangen-prosjektet.

Men i formannskapets innstillende møte viste dessverre posisjonen ingen interesse for dette.

Siste ord er heldigvis ikke sagt. Det er kommunestyremøtet 24. september, og den endelige budsjettbehandlingen i desember, som bestemmer Veiavangens fremtid til syvende og sist.

Og Veiavangen er ikke den eneste skolen i gamle Nedre Eiker som har sin fremtid på blokka i disse dager. Som kjent jobber vi parallelt med sak om skolestruktur, hvor vi frykter at flere skoler vil bli foreslått nedlagt. Alle gode kuttforslag som kan bidra til å unngå dette, mener vi i Venstre at må prioriteres først.

Vi håper derfor posisjonen tar til vettet og setter kommunens barn og unge foran sine egne lommebøker. Mange i gamle Nedre Eiker føler seg ikke prioritert. Nå har vi tidenes muligheter til å snu det inntrykket. Grip den muligheten!

Herman Ekle Lund, Camilla Ulsund og Rune Fortun
Drammen Venstre

Del:
Annonse