28. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Simon Torgersen i DNT Drammen og Omegn er svært kritisk til prosessen rundt plasseringen av et radaranlegg på Sirikirke i dette leserinnlegget.

DNT skeptiske til radaranlegg på Sirikirke og prosessen fra Forsvarsbygg

MENINGER: Staten ved Forsvarsbygg har for kort tid siden informert om at de har besluttet å etablere et radaranlegg for forsvaret på Sirikirke som er et majestetisk utsiktspunkt, 635 moh. Lengst vest i skogområdet mellom Konnerud og MIF-hytta og Eikeren.
Annonse

Ingen kan bestride at planene, slik de er presentert, innebærer at områdets naturkvalitet blir kraftig forringet. Foreningen har en tradisjonsrik merket rute ved Vestfossen til Konnerud som går over Sirikirke og andre vakre steder som Vestnabben og Øvre Leitjern.

Gjennom et samarbeid mellom MIF og DNT er det nylig lagt ned et stort dugnadsarbeid i form av omfattende skilting og merking av en rekke andre stier i området. DNT Drammen og omegn har 12.000 medlemmer. Svært mange av dem er aktive brukere av regionens flotte naturområder, ikke minst disse vakre traktene på Mjøndalsskauen.

Annonse

Stor var vår forundring da vi 19. august sammen med andre aktører fra organisasjonslivet ble invitert til informasjonsmøte med tema radaranlegg på Sirikirke. Invitasjonen ble avsluttet med en anmodning om at saken inntil videre skulle unntas offentlighet. I møtet ble planene presentert og beslutningen var tatt med unntakshjemler knyttet til nasjonale sikkerhetsforhold.

Kommunestyrene er landets myndigheter for arealplanlegging etter reglene gitt i plan- og bygningsloven. DNTs formål er knyttet til både bruk og vern av naturen. Det er derfor en selvsagt oppgave å aktivt følge med i planleggingen av arealbruk i våre områder. Vi deltar aktivt i hørings- og medvirkningsprosesser slik loven legger opp til. Her var vi og alle andre samfunnsinteresser avskåret fra demokratisk medvirkning.

Etter den offentlige oppmerksomhet saken siden har fått, er det slik at medlemmene våre undrer seg over hvordan staten ved Forsvarsbygg kan hemmeligholde beslutningsprosessen om etablering av radaranlegg på Sirikirke.

DNT har ikke grunnlag for å hevde at beslutningen om radarplasseringen er dårlig fundert. Vårt prinsipielle anliggende er å få avklart om utredning og beslutningen faktisk er av en slik karakter at den kan behandles uten demokratisk medvirkning som er hovedregelen i arealplanleggingen. Fra det tidspunkt Forsvarsbygg informerte om beslutningen har det verken vært hemmelig hva som skal bygges og hvor det skal bygges.

For DNT fremstår det derfor ubesvart hvorfor en så vesentlig beslutning behandles etter unntaksparagrafer av hensyn til forsvars- og sikkerhetshensyn. DNT forstår at visse beslutninger i samfunnet skal kunne tas uten offentlig kontroll, men vi har et behov for at våre medlemmer blir informert om hvorfor radarbeslutningene skal følge et slikt hurtigspor.

Hvordan kan vi vite at dette er den totalt sett beste løsning alle hensyn tatt i betraktning? DNT besitter ikke ressurser til å forfølge denne saken, men vil sterkt anmode Øvre Eiker kommune som arealplanmyndighet, eventuelt i samarbeid med Drammen kommune, å følge opp saken og få brakt på det rene om de begrunnelsene for hemmelighold Forsvarsbygg har benyttet er innenfor lovens rammer.

Daglig leder DNT Drammen og Omegn
Simon Torgersen

Del:
Annonse