28. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ordfører Adrian Tollefsen åpnet den «nye» stasjonen i Hokksund i dag sammen med representanter for Bane Nor. (Alle foto: Marianne Werp)

Snorklipping for nyåpningen av Hokksund Stasjon

(Oppdatert kl. 14.00) Hokksund Stasjon har gjennomgått omfattende arbeider og endringer denne sommeren. Mye er nytt og Bane Nor har oppgradert stasjonen slik at den skal bli lettere tilgjengelig for alle – også de med funksjonsnedsettelser. I dag var det tid for ordfører Adrian Tollefsen å klippe snora.
Annonse

Så sent som i midten av september var det stengt på Sørlandsbanen for å gjøre de siste og omfattende oppgraderingene på og rundt Hokksund Stasjon. Da var det blant annet bytte av gamle sviller samt ferdigstillelse av nye plattformer og rive den midlertidige treplattformen.

Det har pågått arbeider rundt og på stasjonen i lengre tid og dette har i perioder gått døgnet rundt. Det har medført en del støy og nærmeste naboer har vært informert om arbeidene. Men nå er det altså slutt for denne gang og ordfører Adrian Tollefsen kunne i dag åpne den «nye» stasjonen.

Annonse

– Det er med stor glede og stolthet jeg står her i dag, foran Hokksunds nye jernbanestasjon. Denne dagen markerer et viktig skritt fremover for vår kommune – et skritt som knytter vår rike historie med de mulighetene framtiden byr på, sa ordføreren i sin tale.

I talen sin sa han videre: Siden jernbanen kom til Hokksund i 1866, har stasjonen vært et sentralt knutepunkt for både mennesker og næringsliv. Toget har brakt arbeid til mange og skapt vekstmuligheter som fortsatt preger oss i dag. Industrien bygde sine skinner og flyttet sitt gods, og gjennom tiår har togene bidratt til å knytte oss til resten av landet.

Med Sørlandsbanens ankomst i 1920 ble Hokksund en enda viktigere del av landets jernbanenett. Randsfjordbanen startet herfra og har siden vært et bindeledd mellom oss og steder som Hønefoss, Oslo og Bergen. Selv om tidene har forandret seg, har vi alltid sett betydningen av en god forbindelse. Det er derfor befolkningen i Hokksund, sammen med kommunen, har kjempet i mange år for å oppgradere denne stasjonen – for å sikre at den holder tritt med dagens behov og morgendagens utfordringer.

Jernbanen stilte med eget orkester i dag.

Klare forbedringer
Tollefsen mente vi hadde fått en stasjon som kombinerer modernitet med respekt for fortiden. Han trakk fram nye, moderne plattformer, forbedret belysning, oppdaterte informasjonstavler og komfortable sitteplasser – og alt dette gjør Hokksund stasjon til et sted vi kan være stolte av. Samtidig står det vernede stasjonsbygget her fortsatt, som et symbol på vår historie, og minner oss om hvordan fortid og framtid kan eksistere side om side.

Han rettet en spesiell takk til Bane Nor sin prosjektleder, Ingebjørg Bjørgum, for hennes engasjement og innsats i dette prosjektet. Og han sa at vi heller ikke måtte glemme Handikapforbundet, Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), og Pensjonistforeningen, som alle har vært viktige pådrivere for å sikre at denne stasjonen er tilgjengelig og brukervennlig for alle.

– Deres arbeid har vært avgjørende for å gjøre Hokksund stasjon til et moderne og inkluderende reisepunkt, sa han.

Oppgradert for 70 millioner
Prosjektleder Bjørgum Ingebjørg Seland sier til Eikernytt.no at stasjonen og området rundt er oppgradert for ca. 70 millioner kroner. Endelig oppgjør for arbeidene er ikke klart, men hun anslår at det vil ligge i dette området.

Seland sier også at de har revet plattformer og bygget dem opp igjen fra grunnen. Det er også gjort mye for å forskjønne området ved stasjonsbygningen og plattformene. I tillegg er det laget nye ramper og adkomster slik at det skal være lettere for alle å bruke stasjonen.

Prosjektet er et samarbeid mellom hennes driftsavdeling og Bane Nor Eiendom. Dette har gitt en mer funksjonell stasjon for alle og informasjonssystem med nye tavler og høyttalere gjør det lettere for de reisende.

Det er også bygget et snøsmelteanlegg på stasjonen, men dette vil ikke bli tatt i bruk for neste år.

Her noen bilder fra dagens åpning av Hokksund Stasjon.

Kake hører med på en slik dag synes Kamran Mikazm i Bane Nor Eiendom, ordfører Adrian Tollefsen og prosjektleder Bjørgum Ingebjørg Seland.
Del:
Annonse