28. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Innlegget er skrevet av Cato Brekke i Øvre Eiker Idretts- og Aktivitetsråd. (Foto: Privat)

Kommunen skyver ansvaret for folkehelse over på idretten

MENINGER: Øvre Eiker kommune varsler at idretten skal sitte igjen med regningene og ansvaret for folkehelsen i Øvre Eiker.
Annonse

Innbyggere og kommunen og Øvre Eiker kommune står i en økonomisk presset situasjon de neste årene. Over hele kommune-Norge kan vi lese at planlagte utbygginger av idrettsflater og anlegg blir stanset eller kansellert grunnet kommuneøkonomien.

I Øvre Eiker har vi en bygging av en ny flerbrukshall og ny svømmehall som skal stå ferdig høsten 2025. Dette er i utgangspunktet svært gode nyheter for Øvre Eikers innbyggere. Spesielt barn og unge har behov for økt hallkapasitet i ett trangere innendørs tilbud.

Annonse

En ny svømmehall ønsker vi veldig velkommen og det er kjærkomment for våre innbyggere og en god investering i ett folkehelseperspektiv. Men hvordan vil klubber og foreninger som allerede er presset økonomisk i kjølvannet av inflasjon og prisvekst i praksis ha råd til å fylle opp disse fasilitetene til høsten med de varslede kuttene?

I Øvre Eiker har idretten stort sett bygget sine anlegg selv og idrettslagene har dermed også innehatt drift og vedlikeholdsansvaret for disse anleggene. Dette er en ordning som har vist seg fungert meget godt over mange år og vært en smart og bærekraftig investering også for Øvre Eiker kommune. Kommunen har bidratt på sin side med rentefrie lån og lar idretten sitte med drift og vedlikeholdsansvaret i 30 år regulert inn i spillemiddel-ordningen – fantastisk.

I dag har Øvre Eiker idrettsråd en god oversikt og medlemsklubber og foreninger som drifter alle disse private anleggene. Disse har alle de samme utfordring som Øvre Eiker kommune sammen med mange andre lag og foreninger innenfor kommunegrensene. Vi mangler midler til drift av anleggene våre, til vedlikehold, til utvikling og forbedring.

Sponsorinntektene til klubbene sitter hardere, og vi har økt andel medlemmer som ikke klarer å være med på å betale økte medlemskontingenter. Antall familier med stramme økonomisk rammer er økende og prioriteringene tøffere og tøffere. Barn i Øvre Eiker har også en rett til en fritidsaktivitet gjennom Barnekonvensjonen og hvem skal betale for at den?

Øvre Eiker kommune har varslet Øvre Eiker idrettsråd om planlagte reduksjoner av kommunale midler til drift og husleiestøtte neste år. Det er varslet kutt også utover pris indeksreguleringer på de planlagte kommunale overføringene på kulturbudsjettet neste år.

Så hvem i dette spillet skal betale den økte regningen og hvem i spillet får det størst konsekvenser for på andre budsjetter? Idrett og idrettsanlegg bærer i dag et stort samfunnsansvar gjennom klubbdrift, aktivitetstilbud og drift av hallanlegg. 

For mange er dette ord og innlegg som har vært skrevet før, men det er i dyrtid vi må tenke kloke prioriteringer og muligheter. Vite hva vi gjør som da ikke treffer oss selv, som det kan gjøre for Øvre Eiker kommune med økte pålagte tjenester som barnevern og helsetjenester for barn og unge som de da ikke kan komme seg ut av i etterkant av et slikt valg.

Kanskje er det lurt av kommunedirektøren og ikke bare opprettholde, men heller øke den kommunale støtten til kultur på dette feltet for å unngå å bli fanget i spillet med ansvar for konsekvensene i andre enden?

For noen år tilbake ble det innført et begrep i Øvre Eiker administrasjonen og politisk som het: Husleiestøtte og driftstøtte. Husleien og driftstøtten er ment som kommunens bidrag til støtte for drift og støtte til leie av idrettsflater. Den økonomiske prosentvise «Gratis halleie» støtten er langt fra gratis lenger og har ikke vært det på mange år. Fakta er at støtten gradvis har gått nedover år for år og representerer i dag 47,8 prosent av de totale utgiftene som idretten bærer til leie av lokaler.

Utviklingen ser enda mer dyster ut til neste år. Høsten 2025 vil det være flere leie-timer tilgjengelig til idrett og aktivitet for innbyggere i Øvre Eiker med de to nyåpningene i det flotte nybygget på Loesmoen. Den prosentvise dekningen av utgifter til halleie og drift vil dermed bli ytterligere nedjustert til alle lag og foreninger i 2025 med økt kapasitet.

Idretten selv må selv finne midlene for da å bidra mer (ved økende leie) inn til å dekke Øvre Eiker kommunes utgifter til drift av deres kommunale haller. Eller om klubbene sier, dette går ikke, vi har ikke råd til å leie mer halltid, vi er allerede på marginene. Vil hallene da stå tomme og inntektene utebli for kommunen som igjen resulterer i at aktivitetstilbudene skrumpes og uteblir for innbyggere? Spillet ser ut til å bevege seg i den retningen.

Prosent-tallet er hentet ut fra kommunens ordinære halleie-pris årlig, fordelt ut på de faktiske timene idretten har av aktiv disponibel halltid de må betale for hvert år opp mot de kommunale overføringene de mottok for inneværende år. Så i praksis dekker lag, klubber og foreninger inn mer enn 50 prosent av leieinntektene i kommunale haller.

Vestfossen idrettshall er en av Øvre Eiker kommunes eldste idrettshaller og har nesten fult utleide lokaler hver sesong til idretten. Vi kan stille oss selv spørsmålet noen ganger. Hvor mange ganger skal idretten være med på å betale ned den idrettshallen?

Viken idrettskrets har skrevet om hvordan samfunnet beveger seg i feil retning når det gjelder fysisk aktiv befolkning. Dette gjelder også kommunedata for Øvre Eiker kommune. En mer stillesittende befolkning i Øvre Eiker vil koste kommunen milliarder av kroner i økte helseutgifter i årene fremover.

Fysisk inaktivitet er en direkte årsak til livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme. Innaktivitet er også blant annet en bidragsyter til et mer isolert liv, utenforskap, avsosialisering, ensomhet, nyttefunksjon, redusert selvfølelse, mestringsevne, mentale utfordringer og lidelser.

Øvre Eiker har et lovpålagt ansvar for folkehelsen i Øvre Eiker kommune. I dag driftes og vedlikeholdes mye av dette arbeidet av idrettsforeninger spredt utover i kommunens lokalsamfunn. Nå er det gule kortet fra oss tatt fram i spillet. Vi sier nei til mer nedskjæringer og dytting av vårt ansvar over på foreningene, om det ikke også gir oss et økonomiske bidrag som står i stil til og harmonerer med prisutviklingen i samfunnet. Det er på høy tid at dette imøteses på neste års budsjett.

Vi håper politisk ledelse og kommunedirektøren bidrar klokt inn i eget spill sammen med oss innfor kommunale overføringer til kultur neste år.

Med kultur og idrettslig hilsen
Cato Brekke
Nestleder i Øvre Eiker idretts- og Aktivitetsråd

Del:
Annonse