17. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tony Burner går sterkt imot skolenedleggelser sammen med SV i Drammen.

SV sier konsekvent nei til skolenedleggelser

MENINGER: Kommunedirektøren foreslår å sende på høring flere alternativer, både skolenedleggelser og å ta ned brakker/modulbygg. SV vil stemme imot å sende alternativene om skolenedleggelse på høring.
Annonse

Når vi veier alle fordeler og ulemper, kan vi ikke se at skolenedleggelser er et godt alternativ. Vår prioritet vil være eleven, nærmiljø og klima.

Spør du elevene på de skolene som nå er i fare for nedleggelse, vil ingen av dem svare at de kan tenke seg å bytte skole. Å legge ned velfungerende skoler, som sågar er samlingspunkter i nærmiljøet sitt, er å gå baklengs inn i framtida.

Annonse

Er det noe barn og unge trenger av oss voksne, så er det trygghet og relasjoner som bygges over tid i sitt nærmiljø. Det å rive opp slike røtter, vil være uerstattelig.

Likevel: Det kan godt hende at skolenedleggelse i noen situasjoner er et bedre alternativ enn å beholde skolen. Det mener vi ikke er tilfellet i vår kommune.

Vi har vurdert etappevis nedleggelse med økonomi som hovedårsak, men innser at framskrivninger viser økende barnetall fra 2036. Å legge ned en skole, med alle de konsekvensene det måtte ha, vil være å skyte seg selv i foten på lang sikt.

Vi vil sende på høring alternativene om å ta ned brakker og modulbygg, men kan allerede nå varsle at vi er skeptiske til å gjøre det i tilfeller hvor brakkene brukes til utøvelse av valgfag for elevene.

Vi vil også etterspørre kommunedirektørens vurderinger av felles ledelse på flere skoler. Skolefaglige hensyn kan tilsi at det noen ganger kan være en fordel med felles ledelse når skolene er i nærheten av hverandre og har samme type elevgrupper.

I alternativ handlings- og økonomiplan for 2024-2027, styrka SV skolesektoren med opp mot 40 millioner kroner. Dette kan vi gjøre gjennom velferdsinntekt (også kalt eiendomsskatt) som både er sosialt omfordelende og vil gi kommunekassa sårt tiltrengte kroner. I vår neste handlings- og økonomiplan vil vi prioritere bevaring av skolene.

Skole er ikke bare skole, men også identitet og historie.

Alt handler om prioritering og SV ønsker å prioritere barn og unges oppvekst framfor at de med dyre eiendommer skal la være å bidra med noen få tusenlapper i året til kommunekassa.

Tony Burner, Sahar Madahian og Kjetil Balog (kommunestyrerepresentanter) og Johanna Wold (medlem av hovedutvalg for oppvekst og utdanning), Drammen SV.

Del:
Annonse