17. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Samlingsforvalter Henrik Somdal med ett skår av samme type servise som prydet George Washingtons spisebord.

Fossesholm hadde samme serviser som George Washington

På Fossesholm Herregård pågår anleggsarbeidet for fullt der den flotte herregårdshaven fra 1700-tallet gjenskapes, og skal stå ferdig til innvielse neste høst. Det store prosjektet har pågått i rundt 20 år, og har avslørt både store og små hemmeligheter om herregårdens historie.
Annonse

En av dem er at herskapet på Fossesholm spiste av samme serviser som selveste George Washington, USAs første president.

– Det var en utilsiktet oppdagelse, men vi synes jo det er ganske morsomt» forteller samlingsforvalter Henrik Somdal.

Annonse

Siden 2009 har det vært gjennomført seks arkeologiske utgravninger på den gamle hagetomta. I tillegg til spor etter det historiske haveanlegget, har flere hundre år med husholdningsavfall kommet for dagen.

– Vi har funnet mange gamle tannkremtuber og porselenssikringer» ler Somdal:

– Men mest skår av glass og keramikk, av varierende alder. Det spenner fra eksklusivt kinesisk porselen til en Nyco-flaske vi fant for noen dager siden. Alt er små brikker av historien om livet på Fossesholm, sier han.

Blant skjervene har Somdal identifisert tre ulike mønster, på biter av steintøy produsert i Staffordshire i England på 1700-tallet. Det samme er funnet under utgravninger på Mount Vernon, hjemmet til den amerikanske landsfaderen George Washington.

Dette mønsteret kalles «Dot, diaper and basket» og er funnet både på Fossesholm og Mount Vernon.

På 1700-tallet var det mote å samle porselen og dekketøy, og vise det fram i egne porselenskammere. Et slikt rom fantes på Fossesholm, hvor presten Jacob Nicolai Wilse noterte at det fantes «Bord-Servicer, af adskillige Façons, opsat i en Orden, som var blot til parade.» Inventarlisten som ble ført ved Jørgen von Cappelens død i 1785 bekrefter at herregården hadde rikelig med dekketøy.

– Det var enorme mengder her, sier Somdal:

– Huset var utstyrt for store anledninger. Det flotte kinesiske porselenet ble nok mest brukt til fest. Steintøy var et rimeligere alternativ, og vi er nokså sikre på at det er Jørgen von Cappelens hverdagsservise vi har funnet biter av, forteller han.

Bevarte regnskaper fra Mount Vernon, George Washingtons hjem i Virginia i USA, viser at han begynte å kjøpe steintøy fra England i 1757, noen få år før Jørgen von Cappelen begynte å modernisere Fossesholm i 1763. Dette var lenge før den amerikanske uavhengighetskrigen, mens USA fremdeles var britiske kolonier.

– Staffordshire var produksjonssenteret for denne typen keramikk, men det ble ikke brukt fabrikkstempler. Så vi kan ikke være sikre på at Washingtons asjetter kom fra nøyaktig samme fabrikk som de på Fossesholm, men de er av samme alder og mønster, og produsert i samme område. De må også ha blitt forhandlet gjennom de samme internasjonale kanalene, forteller Somdal:

– Det at spisebordene ble dekket med samme type servise både i Virginia og Vestfossen vitner jo mest av alt om hvor internasjonal verden var blitt på 1700-tallet. Varer fra hele verden var tilgjengelig – i alle fall for dem som hadde råd til det.

Anleggsarbeidet pågår for fullt i herregårdshaven, som skal stå ferdig neste høst.
Del:
Annonse