17. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Håvard Hestetun sammen med skuespillerne (f.v.) Tuva, Malin, Birk og Iris.

«Heng Deg» ble sterk kost for mange elever på HUS i dag

Flere elever fra ungdomsskolene i Øvre Eiker måtte forlate salen under fremvisningen av stykket «Heng Deg» i regi av Lions Club Øvre Eiker og Nittedal Teater. Stykket handler om mobbing, utestengelse, trusler og selvskading for å, nevne noe, og det ble sterk kost for mange.
Annonse

Hvert tredje år setter Lions Club Øvre Eiker av både penger og tid for å vise forestillingen «Heng Deg» for alle ungdomsskoleelevene i Øvre Eiker. Det er et stort apparat som koster klubben mye penger og derfor kan de ikke gi dette tilbudet oftere enn én gang i løpet av ungdomsskoletiden.

Nittedal Teater har spilt stykket vel 850 ganger og for mer enn 350.000 elever over hele landet. De fire skuespillerne viser på en billedlig måte hvordan ungdom har det i hverdagen med et liv basert på sosiale medier.

Annonse

For det er langt fra noe rosenrødt liv mange har og det var klart at flere kjente seg igjen og måtte forlate salen under dagens tre forestillinger på Hokksund Ungdomsskole.

I forestillingen #Hengdeg følger vi fire ungdommer. Deres hverdag er fylt av ufiltrert kommunikasjon og krav om konstant tilgjengelighet på sosiale medier. Det er en kamp mot negativ eksponering, trangen til å skade seg selv eller andre, ensomhet, sinne, utenforskap, isolasjon og psykiske problemer.

Her er eleven fra Vestfossen Ungdomsskole samlet til siste forestilling i Kultursalen. Elever fra Hokksund og Skotselv var med på de to andre forestillingene i dag. Trygve Nilsen i Lions forteller om hvorfor de kjører disse forestillingene.

Forestillingen gir et sterkt inntrykk og blir for mange et voldsomt sterkt møte med en brutal virkelighet selv om den er helt uten dialog. Til gjengjeld kan vi følge med på storskjermen og all dritten som blir skrevet til og om hverandre der.

– Den er ærlig, vond, sår og dessverre så altfor dagsaktuell. De fire ungdommene setter fokus på flere av våre største samfunnsproblem; mobbing, utestenging og ensomhet og de ytterste konsekvensene av hva dette kan føre til, sier Arne Ødegaard i Lions.

Men mest av alt handler #hengdeg om å ta gode valg. Den oppfordrer til å se hverandre og viser at det finnes håp. Håvard Hestetun er konferansier og mye annet i denne forestillingen sammen med kunstnerisk ansvarlig Lene Hagen.

Håvard holdt en brennende appell etter forestillingen og formante elevene til å tenke seg om før de postet negativ omtale på nettet. Omtale som i verste fall kan føre til store problemer for den det går ut over og kanskje ende med selvskading, utenforskap og i verste fall selvmord.

Elevene som valgte å forlate salen i dag ble ivaretatt av lærere og andre voksne de kunne snakke med.

Forestillingen er en forlengelse av Lions holdningsskapende program «Mitt Valg» som brukes daglig i skolen på Øvre Eiker.

En sekvens fra forestillingen som handler om selvskading, skoleskyting og selvmord.
Del:
Annonse