18. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

(Illustrasjon: Alexander Jansen / DRM24)

AP med klar beskjed om skolenedleggelser i Drammen

MENINGER: Å legge ned skoler bryter rett og slett med hele Drammen Arbeiderpartis visjon for Drammen kommune.
Annonse

Styret i Drammen Arbeiderparti er bekymret over forslag til vedtak om å legge ned skoler i Drammen. Vi har stor tillit til behandlingen så langt i kommunestyregruppa, og gjorde følgende vedtak i styremøtet 15. oktober 2024 som støtte til gruppa inn i den videre prosessen. Vedtaket er enstemmig.

Styret i Drammen Arbeiderparti gir kommunestyregruppa følgende anbefaling til innstilling:

Annonse

1. Sak om skolestruktur legges ikke ut på høring. Ingen skoler legges ned fra høsten 2025. Det er ikke synliggjort i kunnskapsgrunnlaget at endringer i skolestrukturen må skje allerede nå.

2. Skolenedleggelser aksepteres ikke som rene innsparingstiltak. De negative konsekvensene for barn, foreldre og lokalsamfunnet for øvrig veies ikke opp av de økonomiske fordelene. Kostnader som følge av skolenedleggelser er heller ikke gjort godt nok rede for.

3. Hvis en eventuell ny sak om skolenedleggelser skal legges frem på et senere tidspunkt, skal denne ikke behandles parallelt med økonomiplan.

4. Drammen Arbeiderparti arbeider videre med å finne andre tiltak som kan dekke opp for den nødvendige innsparingen, og søke samarbeid med andre partier for å finne varige løsninger som kan få flertall i kommunestyret.

– Skolene er ikke bare læringsarenaer, men også hjertet i lokalsamfunnet sitt. De er samlingspunkter og identitetsskapere og langt mer enn en bygning med skolebøker og blyanter, sier Tonje Enersen, leder i Drammen AP.

– I denne saken tenker vi aller mest på barns beste. Vi er i en tid hvor flere og flere barn og unge sliter med psykiske lidelser, vi har et problem med ungdomskriminalitet og med ensomhet. Da er det helt feil vei å gå og rive opp lokalsamfunn og skape enda mer utrygghet. Vi snakker om å jobbe med forebygging, ved å legge ned nærskoler gjør vi det motsatte. Å legge ned skoler og med det lokalsamfunn er å ta Drammen i helt motsatt retning enn den vi ønsker, sier hun.

Tonje Enersen sier også:
– Vi må forholde oss til kommuneplanens samfunnsdel, den har vi vedtatt i kommunestyret i Drammen. Det er ikke mulig å følge denne og samtidig gjøre vedtak om å legge ned skoler. Dette vedtaket er i direkte strid med målsetningene i samfunnsdelen.

– Styret i Drammen AP kan ikke se at skolenedleggelser vil gi en reell innsparing på sikt når vi regner inn alle de økte utgiftene: skoleskyss, opprusting av skolelokaler for å gi plass til flere elever, utbedring av skolevei osv. I tillegg kommer alle de sosioøkonomiske kostnadene med tanke på at vi bryter opp lokalsamfunnene og mer eller mindre legger ned flere av tettstedene i kommunen.

Vi vurderer det også som en reell risiko at vi mister innbyggere og dermed skattebetalere, i tillegg til å gjøre det mye mindre attraktivt å flytte til Drammen.

Å legge ned skoler bryter rett og slett med hele vår visjon for Drammen kommune og at det skal være et attraktivt sted å leve. Derfor aksepterer vi ikke regnestykket – vi tror ikke på at dette vil gi en total innsparing for kommunen når konsekvensene er så alvorlige.

Vi kan ikke se at dette haster. Saksgrunnlaget beskriver en utvikling frem mot 2036. Vi har god tid til å finne alternative innsparinger.

Styret i Drammen AP mener det er viktig og riktig å gi til kjenne vårt syn på denne saken nå, og også gi dette signalet videre til kommunestyregruppa. Vi gir en anbefaling, ikke en føring. Samtidig snakker vi i Drammen Arbeiderparti så mye sammen at vi ikke ville ha kommet med denne anbefalingen om vi ikke var trygge på at den er i tråd med kommunestyregruppas egne vurderinger. Nå skal kommunestyregruppa ha sitt gruppemøte i helgen, og deretter behandles deres innstilling i medlemsmøtet i neste uke.

Fra det aller første medlemsmøtet der saken ble tatt opp, har tilbakemeldingen fra våre medlemmer vært tydelig: vi må unngå å legge ned skoler. I respekt for prosessen og kunnskapsgrunnlaget har vi hatt is i magen, men jo lenger vi kommer og jo flere fakta som kommer på bordet, blir vi mer og mer trygge på at ryggmargrefleksen var riktig.

I det store bildet er ingen av skolene som er foreslått nedlagt små skoler. De fleste steder i landet ville det bli sett på som veldig rart å kalle skoler med 100 elever for en liten skole. Hver eneste av de foreslåtte nedleggelsene vil berøre hundrevis av mennesker, i form av elever, foresatte, korps, idrettslag, frivillighet og samfunnet for øvrig.

Slik vi ser det finnes det ikke såkalte småskoler i Drammen. Hver eneste skolekrets er et lite lokalsamfunn i seg selv, uansett om skolen er såkalt liten eller stor. Vi har ikke råd til å miste noen av dem.

Mads Hilden
Gruppeleder
Drammen Arbeiderparti

Del:
Annonse