22. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leserbrevforfatter Emil A. Bellen Nordahl. (Foto: Adrian Lorentsson / Mental Helse Ungdom)

Kommune-Norge blør – nå må Vedum våkne

MENINGER: Under ledelse av Senterpartiet og Arbeiderpartiet har kommuneøkonomien blitt en illusjon. Flere og flere lovpålagte oppgaver pålegges kommunene, men pengene følger ikke etter. Over 150 norske kommuner står nå på kanten av stupet ned til ROBEK-listen, og dette skjer på Vedums vakt.
Annonse

I kommunene rundt Øvre Eiker står de midt i en skolestrukturdebatt. Skolene står i en presset situasjon, og flere vurderes lagt ned. Det er frustrerende å se hvordan regjeringen lukker øynene for den virkeligheten vi står overfor. I stedet for å gi kommunene de ressursene de trenger for å takle nye lovpålagte oppgaver, ser vi at vi presses nærmere stupet, mens vi fortsatt skal opprettholde tjenester av kvalitet til innbyggerne våre.

Det er uholdbart når lovpålagte oppgaver bare øker uten tilstrekkelig finansiering. Kommunene er ikke bare tjenesteytere, de er livsnerven i lokalsamfunnene våre. Når regjeringen svikter i sitt ansvar for å sikre bærekraftig finansiering, er det innbyggerne som betaler prisen. Vi kan ikke sitte med hendene i fanget mens vi ser på at tjenester som pleie, omsorg og utdanning reduseres til et minimum.

Annonse

Det er en dypt frustrerende situasjon når vi må forholde oss til en regjering som snakker mye om distriktene, men som i praksis fører en politikk som tvinger kommuner til å vurdere nedleggelse av viktige tjenester. Skolene, som en gang var sentrum for lokalsamfunnet vårt, står nå i fare for å bli stengt ned. Det er vanskelig å forstå hvordan de kan kalle dette for «fantastisk» distriktspolitikk. Det er ikke bærekraftig, hverken for oss som bor her eller for fremtidige generasjoner.

Som innbygger i Øvre Eiker, er jeg redd for hva som vil skje med vår kommune dersom ikke regjeringen snart tar tak i dette. Jeg ønsker ikke å være vitne til at kommune-Norge må svekke sine lokalsamfunn, fordi regjeringen velger å se en annen vei. Vi har et ansvar for å kjempe for kvaliteten på tjenestene vi tilbyr, og det er på høy tid at regjeringen tar sitt ansvar på alvor.

Vedum, kommune-Norge blør, og du har muligheten til å gjøre en forskjell. Det er på tide å vise at dere tar dette alvorlig. Vi trenger en regjering som ikke bare lytter til ropene om hjelp, men som også handler. Uten en betydelig endring i hvordan kommunene blir finansiert og støttet, vil konsekvensene for kommunene bli katastrofale. Dette er for alvorlig for at regjeringen bare skal fraskrive seg alt ansvar. 

Emil A. Bellen Nordahl
Leder i Øvre Eiker Høyre

Del:
Annonse