22. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Skal du skifte dekk er det viktig å bruke et autorisert og godkjent verksted, sier Maria-Diane Slettvik (innfelt).

Må ha godkjenning for å skifte dekkene dine

Nå er det høysesong for dekkskifte. A-krimsenteret i Tønsberg minner forbrukere om at bedrifter som leverer dekk og bilpleietjenester må ha godkjenning for å drive lovlig. Det er det langt fra alle i bransjen som gjør.
Annonse

Det tverretatlige A-krimsamarbeidet mellom Skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet og Nav arbeider for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i en rekke ulike bransjer. A-krim senteret sine erfaringer viser at dekk og bilpleiebransjen er utsatt for arbeidslivskriminalitet.

– Selv om de fleste bedriftene er seriøse, finnes det noen useriøse som kun er ute etter å tjene penger. Som forbruker er det viktig at du sørger for å handle med pålitelige aktører. Vær nøye med hvor du kjøper dekkskift og bilpleietjenester, råder Maria-Diane Slettvik, senterleder ved A-krimsenteret i Tønsberg.

Annonse

Sjansen for å møte på ufaglærte og forventninger om kontantbetaling er absolutt til stede. Under dekkskiftesesongen er bransjen preget av stor aktivitet og hyppige oppdrag. Det gir mulighet også for de useriøse aktørene til å oppnå ekstra fortjeneste ved å bryte loven.

– Vi ser at noen driver på med ulovlig arbeidskraft, svart omsetning, svart arbeid, trygdesvindel, brudd på arbeidsmiljøloven og utnyttelse av sårbare arbeidstakere, sier Slettvik.

Alle som leverer tjenester som dekkskifte, dekklagring, manuell bilvask og annen bilpleie skal være formelt godkjent av Arbeidstilsynet. For å gjøre det lettere for forbrukerne er det laget en oversikt over godkjente virksomheter som driver med bilvask, dekkskift og dekkhotell. Her kan du søke etter virksomheter i ditt område.

– Du som forbruker kan hjelpe samfunnet med å bekjempe arbeidslivskriminalitet ved å være bevisst på hvem du kjøper tjenester av. Ikke velg en bedrift bare på grunn av lav pris. Betal alltid med kort og be om kvittering, oppfordrer Slettvik.

Alle godkjente virksomheter får et godkjenningsbevis. Beviset skal være godt synlig for kundene både i virksomhetens lokaler og på nettsider og andre digitale plattformer der tjenestene tilbys. Godkjenningen til Arbeidstilsynet bidrar til at arbeidstakere i denne delen av bilbransjen får de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på. Den gjør også at de godkjente virksomhetene har mer rettferdige konkurransevilkår.

– For deg som forbruker betyr dette bedre tjenester fra profesjonelle og seriøse bedrifter som støtter et seriøst arbeids- og næringsliv. Ved å kjøpe tjenester fra en godkjent virksomhet, hjelper du også direkte i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sier Slettvik.

Her er a-krimsamarbeidets tips til forbrukere som skal skrifte dekk: 
– Bruk alltid autorisert og godkjent verksted.

– Sjekk om virksomheten har organisasjonsnummer og er i MVA-registret.

Hvis et tilbud er for godt til å være sant, er det som oftest det.

Urimelig lav pris går som regel ut over noen eller noe.

– Betal alltid med kort og be om kvittering. Som kunde står du sterkere når du betaler gjennom bank.

– Få dekkskifte, bilvask og bilpleie og dekkhotell gjort av kvalifiserte fagfolk og av godkjente virksomheter.

Mer om hva du bør se etter finner du på Handlehvitt.no

Hva kreves for å bli godkjent?
Det var i februar i fjor at Arbeids- og inkluderingsdepartementet fastsatte en forskrift som etablerer en godkjenningsordning for bilpleie, hjulskift og hjullagring. Forskriften trådte i kraft 1. juli 2022.

Virksomheter med ansatte må kunne dokumentere at de:

– Er tilknyttet godkjent bedriftshelsetjeneste.

– Oppfyller kravene til vernetjeneste.

– Har skriftlige arbeidsavtaler for alle ansatte.

– Har en ordning som sikrer arbeidstakerne økonomisk kompensasjon i tilfelle yrkesskade.

– Har gyldig utslippstillatelse, dersom de er omfattet av forurensningsforskriften § 15-1 (lovdata.no).

Videre må virksomhetene sørge for at de står oppført i relevante offentlige registre, slik som enhetsregisteret, foretaksregisteret og merverdiavgiftregisteret.

I tillegg må de som arbeider i virksomheten ha HMS-kort. HMS-kortet hver medarbeider skal bære viser hvem vedkommende er, og hvilken virksomhet han eller hun jobber for. Kortet bekrefter at både virksomheten og arbeidstakeren er registrert i nødvendige offentlige register.

Søknadsskjema og veiledning om hvordan skjemaet kan fylles ut ligger på arbeidstilsynet.no.

A-krimsenteret i Tønsberg
• A-krimsenteret i Tønsberg ble etablert i 2016 og har siden arbeidet målrettet for å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet i Telemark, Vestfold og Buskerud. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.

• Senteret er et tverretatlig samarbeid mellom Skatteetaten, Politiet, Arbeidstilsynet og Nav. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker ved behov.

Arbeidslivskriminalitet er ulike former for profittmotivert kriminalitet som begås i et arbeidsmarked. Regjeringen har definert at arbeidslivskriminalitet er handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter, gjerne utført organisert, som utnytter arbeidstakerne eller virker konkurransevridende og undergraver samfunnsstrukturen. 

Del:
Annonse