22. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tor Kristian Eriksen, fylkessekretær i Naturvernforbundnet i Buskerud, forklarte på toppen av Sirikjerke hvor den nye anleggsveien eventuelt skulle gå. (Alle foto: Tom Helgesen)

Radaranlegg: Naturvernforbundet mot hemmelighold

Søndag arrangerte Naturvernforbundet i Drammen tur til Sirikjerke (635 moh). I tjukk tåke og yr tok 14 deltagere turen fra Skistadtjern ved Slettfjellveien. Målet var toppen der Forsvaret har vedtatt å bygge et stort radaranlegg.
Annonse

Sirikjerke ligger i Øvre Eiker kommune, og dette er det høyeste punktet i skogene mellom Drammenselva og Eikeren. Toppen gir vid utsikt i mange himmelretninger, og traktene rundt Sirikjerke er et område mange eikværinger og drammensfolk har et sterkt forhold til.

Misbruker behovet for hemmelighold og sikkerhetshensyn
Mjøndøling og fylkessekretær i Naturvernforbundet i Buskerud, Tor Kristian Eriksen, forklarte søndagens turdeltagere hvor selve radarstasjonen skulle ligge og hvor den nye bilveien skulle komme inn mot toppen.

Annonse

– Vår motstand handler ikke om for eller mot denne typen anlegg. Det handler om at Forsvaret, etter vår mening, misbruker behovet for hemmelighold og sikkerhetshensyn. Etter at vedtaket om bygging og lokalisering ble fattet av Forsvaret selv, var det plutselig ikke hemmelig lenger. Nå er ikke lokalisering på Sirikjerke omfattet av sikkerhetshensyn likevel, sier Eriksen.

Naturvernforbundet arrangerte tur fra Slettfjellveien til Sirikjerke på søndag, og på denne toppen skal den omstridte radarstasjonen visstnok ligge.

Håpets lys i mørket
Forsvaret har tidligere opplyst at anlegget vil legge beslag på et halvt mål, og selve radaren vil bli 12 meter høy. I følge Eriksen har slett ikke Naturvernforbundet gitt opp kampen for å hindre lokalisering av et radaranlegg ved denne «hellige» toppen med sine to naturlige prekestoler.

– Vi vil bruke alle de kontaktene vi har for at det skal brukes normal saksgang også på et slikt anlegg, forteller han.

I det han sier det, dukker plutselig Eikeren opp fra tåkehavet og sollyset streifer toppen. Var det et signal om det er et håpets lys i mørket, undrer noen av turfolkene seg på?

Naturvernforbundet med 14 deltakere på tur fra Slettfjellveien til Sirikjerke på søndag.
Det høyeste punktet i skogene mellom Drammenselva og Eikeren 635 moh. Sirikjerke.
Sirikjerke (635 moh) er det høyeste punktet i skogene mellom Drammenselva og Eikeren og samtidig et knutepunkt i marka.
Del:
Annonse